Dezvoltatorii imobiliari ameninta cu locuinta de 500 euro/mp

Data publicarii: 12-11-2009 | Imobiliare

Pana la declansarea blocajului si apoi contractiei imobiliare, discutiile cele mai placute dezvoltatorilor si agentilor imobiliari erau cele care incercau sa raspunda la intrebarea pana unde vor creste preturile. Logic, in momentul in care trendul s-a inversat, am intrebat cativa jucatori de pe piata locuintelor ieftine despre cat de jos ar putea scadea preturile.

In ultimii ani, investitiile imobiliare au fost vazute in Romania ca niste afaceri tun, care sa duca la dublarea sau triplarea sumelor cheltuite. De aceea, in ultimii doi ani, in care piata romaneasca a stagnat, majoritatea cumparatorilor se asteptau ca dezvoltatorii sa scada preturile, eventual ducandu-le undeva sub 500 euro/mp. Pentru clientii informati, un asemenea orizont de asteptare nu mai pare exagerat, mai ales ca si oameni din mediul de afaceri subscriu la ideea apartamentului accesibil.

Robert Negoita, fost dezvoltator imobiliar, spune ca problema costului locuintelor noi in Romania este cardinal influentata de dorinta maximizarii profitului. "Imi asum in fata oricui un deviz cu un cost de 550 euro/mp pentru un apartament gata mobilat. Acesta va contine si rata de profit a dezvoltatorului sau constructorului de 30%. Ar trebui sa ne obisnuim cu astfel de rate deoarece am intrat intr-o noua faza de dezvoltare a pietei, iar aceasta nu mai accepta profituri de 200%-300%", sustine Negoita.

Fost jucator activ pe piata dezvoltarilor rezidentiale, deputatul Robert Negoita afirma ca acest pret de vanzare poate fi obtinut insa cu conditia ca autoritatile locale sa fie implicate in acest tip de proiecte si sa livreze teren si utilitati.

"Luand in calcul preturile materialelor de constructie din acest an, afirm ca in 2009 oricare dezvoltator poate vinde cu 450-470 de euro un metru patrat.

Totusi, precizeaza senatorul, pentru a obtine acest pret statul trebuie sa-i acorde anumite facilitati sub forma scutirilor fiscale sau atribuirea si viabilizarea gratuita a terenurilor pentru constructii".

Tabara scepticilor

Pentru Asher Lax, reprezentantul firmei Adama, un pret de 500 de euro/mp este imposibil. Dezvoltatorul spune ca isi situeaza costurile de constructie in jur de 500 euro/mp, la care se adauga pretul terenului, bransamentele, taxele etc., pretul de vanzare fiind, in consecinta, de cel putin 900 euro/mp.

"In mod normal, intr-un an, costurile materialelor de constructie oscileaza si, bineinteles, pentru un ansamblu de 500 de apartamente, acestea nu pot fi achizitionate inainte de inceperea constructiei. Totusi, presupunand ca aceste fluctuatii sunt in limite stabile si ca dezvoltatorul nu a trecut printr-o criza mondiala a fierului si una locala a cimentului in timpul constructiei, trebuie mentionat ca pretul de constructie si mai ales costul de dezvoltare sunt foarte greu de defalcat. Acestea nu reprezinta doar materiale de constructie, ci si intretinerea unei companii timp de doi-trei ani, cat dureaza constructia, costuri de marketing si de promovare, plus o serie intreaga de situatii neprevazute care apar pe parcursul lucrarilor.

Integral in Financiarul