Tehnici neconventionale folosite de angajatori pentru selectarea candidatilor
Data publicarii: 16-11-2009 | HR/CariereStarea actuala a economiei nu da prea multe motive de optimism celor aflati in cautarea unui loc de munca. Reducerea dramatica a ofertelor de munca si dorinta companiilor de a atrage cei mai buni angajati, suficient de talentati incat sa poata contribui la mentinerea firmei pe linia de plutire, i-a determinat pe angajatori sa foloseasca in timpul procesului de recrutare o serie de mijloace mai putin conventionale.
Cateva dintre tehnicile utilizate au fost descrise de managerii de resurse umane chestionati de Yahoo!Hotjobs.
1. Inspectarea masinii candidatului. Desi pare o forma ciudata de selectie a fortei de munca, Tina Hamilton, manager la HireVision Group spune ca unul dintre directorii pentru care a lucrat se arata extrem de interesat de felul in care arata masinile celor veniti la interviu. Cei ale caror automobile erau bine intretinute si curate aveau din start o sansa in plus.
2. Supravegherea inainte de intrarea la interviu. O partea a angajatorilor ii fac pe candidati sa astepte in mod deliberat, astfel incat sa poata vedea cum isi umplu timpul. "Daca in acest timp te joci cu telefonul mobil in loc sa citesti ziarul financiar de pe masa, iti sabotezi singur sansele", spune Eileen Varelas de la Keystone Partners.
Ea recomanda umplerea timpului cu recitirea CV-ului sau cu rasfoirea publicatiilor de specialitate asezate strategic in fata candidatilor.
3. Testarea inclinatiei spre barfa. Waffles Natusch, presedinte al The Barrett Group, avertizeaza ca unii dintre directorii companiilor cu care a lucrat dadeau candidatilor, imediat dupa interviu, un ultim test. Un membru al echipei de recrutare juca rolul de candidat pentru a incerca sa afle informatii despre intervievatori. Daca cei iesiti de la interviu cadeau in plasa intinsa, indiferent daca remarcile erau pozitive sau negative, sansele de a li se oferi un job erau total compromise.
4. Observarea manierelor. Multi angajatori folosesc restaurantul ca loc de desfasurare al interviului. "Cunosc un manager care a refuzat un candidat din cauza modului in care a taiat carnea din farfurie", spune Varelas. Acesta a taiat intreaga portie deodata in loc sa o taie bucata cu bucata. "Modul in care cineva mananca este un bun indicator asupra caracterului sau a capacitatii sale de a rationa", este de parere psihologul Juliet Boghossian.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri