Sistemul public de pensii a ajuns la un pas de colaps

Data publicarii: 17-11-2009 | Economie

Sistemul public de pensii romanesc a trecut deja de pragul minim de dependenta a pensionarilor de salariati, punct de la care intrarea in colaps poate fi considerata iminenta, potrivit expertilor de la Institutul de Cercetare in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCMPS).

"Acum, un pensionar e sustinut de 1,2 salariati. Teoretic, daca acest raport de dependenta scade sub 2,5 salariati, e posibil ca sistemul de pensii sa intre in colaps. Suntem mult sub aceasta limita", a explicat expertul INCMPS Nicolina Racoceanu, analizand rezultatele audierilor publice pe tema pensiilor, realizate de o comisie de experti publici si privati, coordonata de Academia de Advocacy.
 
De altfel, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a adaugat ca, din cauza acestui dezechilibru, si pensiile au scazut, valoarea lor ajungand de la 60% din ultimul salariu, la 38%.

Comisia de experti a propus si o serie de masuri de redresare a sistemului, cum ar fi eliminarea pensiilor speciale, cresterea numarului contribuabililor, prin introducerea in sistem a celor aproape 800.000 de bugetari speciali si angajati din domenii liberale, dar si redresarea demografica a tarii. Cat despre cresterea varstelor de pensionare, aceasta trebuie facuta raportat la dificultatea domeniului de activitate, dar si la speranta reala de viata in Romania.

Evenimentul Zilei