Ce se scumpeste in 2010. Lista produselor

Data publicarii: 01-12-2009 | Actualitate

Anul 2010 va aduce cheltuieli mai mari pentru romani inca din luna ianuarie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare si bauturilor, cat si a diverselor servicii, cresterea cu 14% a cursului de schimb la care se calculeaza accizele pentru electricitate, carburanti, tutun si alcool fiind principalul "vinovat", spun reprezentantii patronatelor. In cazul unor produse alimentare, scumpirile vor fi in transe iar preturile vor creste gradual pana in primavara, in timp ce tigarile si carburantii se vor scumpi chiar de la inceputul anului viitor.

Ce scumpiri aduce ianuarie in magazinele alimentare

De pe lista alimentelor care vor costa mai mult incepand cu luna ianuarie nu lipsesc laptele si branzeturile. "Estimam o crestere cu 3-8% a preturilor acestor produse, aplicata treptat, in doua-trei transe, incepand cu jumatatea lunii ianuarie pana in martie. Scumpirea laptelui si branzeturilor vine ca urmare a majorarii accizelor la carburanti si electricitate, cu cea mai mare influenta in pret", a declarat pentru Gandul Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

In acelasi timp, la cresterea pretului laptelui si branzeturilor va atarna si scumpirea cu 20-25% a materiei prime aduse din import, stocurile actuale ajungand pana la sfarsitul lunii ianuarie. In aceste conditii, branza telemea si cascavalul, produse cu o perioada mai mare de maturare, nu ar trebui sa se scumpeasca odata cu epuizarea stocurilor de materie prima, spune Valentin Blanaru.

Tot din ianuarie, din prima zi a anului viitor, se scumpeste si carnea de pui, cu 20-30%, masura urmand a fi luata de fermieri pentru a compensa anularea subventiilor incepand cu anul viitor, a declarat recent Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania. Potrivit datelor Uniunii, 25% din carnea de pui de pe piata, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.

Integral in Gandul