Scadentarul Romaniei la banci in urmatorii ani. Cand vor fi platite cele 29,3 miliarde de euro

Data publicarii: Astazi, 02-12-2009 | Finante-Banci

Indiferent de culoarea viitorului guvern ori a presedintelui care va conduce Romania in urmatorii cinci ani, cateva date economice raman neschimbate cel putin doi ani. In 2010, Romania va avea de platit bancherilor in jur de 12 miliarde de euro in contul unor datorii ajunse la scadenta, suma incluzand si dobanzile si comisioanele aferente, iar in 2011, serviciul datoriei publice va ajunge la 14,5 miliarde de euro.

Asadar, 26,5 miliarde de euro la care statul va trebui sa renunte in urmatorii doi ani in detrimentul unor investitii, ceea ce inseamna o povara de 1.221 de euro asupra fiecarui roman in acest interval, adica aproape patru salarii medii pe economie.

Acesti doi ani sunt cei mai grei din urmatorii zece ani, pentru ca in perioada 2010-2011, statul va avea de platit aproximativ 90% din totalul datoriei de 29,3 miliarde de euro de rambursat pana in 2020. Desigur, cifra nu ia in calcul imprumuturi ulterioare, ci numai serviciul datoriei publice cunoscut in acest moment, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: