Newsweek: Dupa Dubai, urmatoarea zona cu probleme ar putea fi Europa de Est

Data publicarii: 08-12-2009 | International

"Cine urmeaza dupa Dubai?", se intreaba Jerry Guo, editorialist economic la revista americana Newsweek, raspunsul lui indicand "periferia Europei" drept cea mai probabila zona in care criza datoriilor neachitate va rabufni in viitorul apropiat.

Datoriile externe uriase in raport cu Produsul Intern Brut acumulat de o serie de tari din Europa de Est, in special Ungaria, Bulgaria si tarile baltice, predispun statele din aceasta regiune la o criza apropiata cu efecte greu de anticipat.

Balanta de plati a creditelor contractate pe termen scurt, veniturile insuficiente si lipsa de lichiditati a tarilor din Europa Centrala si de Est le face extrem de vulnerabile, este de parere Guo, care citeaza un raport intocmit de Mohamed El-Erian, directorul executiv al Pimco.

Extrem de expuse sunt si alte cateva tari din cealalta parte a Europei, Irlanda si Portugalia fiind principalele vizate. Toate au fost nevoite sa contracteze imprumuturi excesive, in Grecia datoria publica depasind cu 135% valoarea PIB-ului.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: