WWF: Romania este singura tara din UE care nu da ajutor guvernamental pentru ariile protejate

Data publicarii: 09-12-2009 | Mediu

Romania este singura tara din Uniunea Europeana (UE) care nu da niciun ajutor guvernamental pentru reteaua de arii protejate, desi acestea joaca un rol foarte important in reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera, potrivit unui raport transmis de WWF (World Wide Fund for Nature) Romania.

Organizatia de mediu reaminteste ca, in septembrie 2009, statul roman a fost dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor protejate.

"Procesul de desemnare a zonelor protejate a fost tratat fara seriozitate, iar in ceea ce priveste structurile de management, Romania este singura tara din UE care nu ofera niciun fel de sprijin guvernamental pentru reteaua de arii protejate. Zonele protejate sunt declarate doar pe hartie, fara a avea clarificata modalitatea de administrare, fara o autoritate nationala de coordonare si resurse alocate de la bugetul statului pentru administrare si fara a avea aprobate masuri de mentinere a statutului favorabil de conservare pana la elaborarea planurilor de management pentru aceste zone", se precizeaza in comunicat.

WWF mai atrage atentia ca acest lucru este cu atat mai grav, cu cat Romania este una din tarile cele mai bogate in ce priveste valorile si resursele naturale din UE, iar ariile protejate reprezinta o solutie eficienta si ieftina pentru atenuarea impactului schimbarilor climatice, potrivit ultimului raport publicat de International Union for Conservation of Nature (IUCN), Organizatia Nature Conservancy, United Nations Development Programme, Wildlife Conservation Society, WWF (World Wide Fund for Nature) si Banca Mondiala.

Totodata, ariile protejate sunt adevarate scuturi de aparare impotriva dezastrelor naturale, oferind spatiu pentru scurgerea inundatiilor, stabilizand solurile, evitand astfel alunecarile de teren si protejandu-ne de ravagiile furtunilor. In plus, acestea asigura conservarea resurselor naturale, fara de care omenirea nu ar avea parte de hrana si apa curata si fara de care multe dintre comunitati nu ar putea supravietui. 33 dintre cele 100 de metropole ale lumii isi procura apa pentru populatie din arii protejate.

WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea naturii si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: