Isarescu: BNR a realizat profit din operatiuni de piata, nu din administrarea rezervei valutare

Data publicarii: 09-12-2009 | Finante-Banci

BNR a platit Finantelor aproximativ un miliard de lei in acest an, suma aferenta impozitului de 80% pe care banca centrala il plateste pentru profitul realizat, acesta fiind generat in special de operatiunile de piata, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

"Castigul nu l-am facut din administrarea rezervei, ci din operatiuni de piata. Acum 3-4 ani, randamentul pentru administrarea rezervei valutare era peste 4%, acum abia daca mai avem 0,75%. Am inceput sa pierdem din administrarea rezervei", a explicat el.

In prezent, pentru rezervele minime constituite de banci, BNR plateste 3,69% pe an in cazul pasivelor in lei, 1,37% pentru cele in euro si 0,89% pentru cele in dolari. BNR a redus ratele rezervelor minime obligatorii in acest an pana la 25% pentru pasivele in valuta, respectiv 15% pentru cele in lei cu scadenta reziduala sub 2 ani. Pentru scadente peste 2 ani, RMO sunt 0%.

Astfel, Isarescu a reamintit ca, inainte de a plati impozit, BNR trebuie sa foloseasca profitul realizat pentru a acoperi in intregime pierderile din anii precedenti, incepand sa plateasca in 2009 impozit pentru profitul realizat incepand cu luna mai.

Guvernatorul BNR a subliniat importanta pe care pozitia de creditor net a bancii centrale o are in functionarea pietelor si in transmiterea masurilor de politica monetara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: