Somajul si taxele vor creste in 2010, iar cursul valutar risca sa se destabilizeze

Data publicarii: 09-12-2009 | Economie

Semnele rele ale anului 2010 incep sa se arate. Somajul va urca la 10%, iar  posibilitatea cresterii taxelor si accizelor se contureaza tot mai clar. Si  riscul destabilizarii monedei nationale creste, ca urmare a evolutiilor de pe scena politica. In plus, multe sectoare vor fi puse in dificultate, intrucat statul nu va mai avea bani pentru a le stimula. Analistii bancari fac apel la reluarea acordului cu FMI si mentinerea angajamentelor asumate, intrucat autoritatile romane au demonstrat ca nu pot implementa singure masurile fiscale necesare. Reprezentantii FMI au subliniat ieri, inca o data, ca masurile de ajustare a cheltuielilor bugetare sunt vitale pentru a nu fi exacerbata criza economica, iar viitorul guvern va fi cel care le va decide si le va aplica.

Somajul va ajunge la 9-10% in 2010, iar restructurarile se vor vedea si in sectorul public, si in cel privat, a declarat, ieri, in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari, Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania. El a evitat sa avanseze o cifra privind disponibilizatii din sistemul bugetar, mentionand ca decizia va apartine autoritatilor romane. Oficialul FMI a adaugat ca deficitul bugetar negociat pentru anul viitor, de 5,9% din PIB, este ferm. "Nivelul de deficit bugetar este si asa destul de mare. Am fost destul de flexibili pentru ca nu vrem sa exacerbam situatia economica", a declarat Lybek, precizand ca FMI incearca ca gaseasca un echilibru intre aducerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil. Lybek a mai spus ca FMI nu a fixat o data pentru o noua misiune la Bucuresti, dar este gata sa trimita oficialii atunci cand si autoritatile locale vor fi pregatite. "Vom fi gata cand sunteti si voi gata", a afirmat Lybek.

Pe de alta parte, Nicolaie Chidesciuc, economist sef al ING, a apreciat ca indiferent ce restructurari vor fi decise in sistemul public, efectele asupra bugetului nu se vor observa imediat si va fi nevoie sa se majoreze taxele. Chiar daca vor fi concediati multi oameni din sectorul bugetar, nu se vor face mari reduceri de cheltuileli pe termen scurt, deoarece vor fi platite salarii compensatorii si ajutoare de somaj. Astfel, pe viitor, cresterea taxelor s-ar putea sa nu poata fi evitata", a declarat Chidesciuc. Si economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a avansat ideea majorarii accizelor. "Daca vorbim de politica fiscala, este loc pentru a descuraja consumul de tigarete, alcool, benzina si motorina, prin cresterea accizelor", a afirmat Lazea. El a dat exemplul Turciei, unde accizele la pompa sunt de cateva ori mai mari decat in Romania, iar acest lucru nu a "omorat" transporturile.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: