Trezoreria SUA extinde pana in octombrie 2010 programul de sustinere a sistemului financiar

Data publicarii: 10-12-2009 | International

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a transmis Congresului ca administratia Obama extinde programul de 700 miliarde dolari de sustinere a sistemului financiar pana in octombrie 2010, motivand ca Statele Unite trebuie sa dispuna de bani in caz de noi socuri financiare, potrivit Bloomberg.

Legea prin care era introdus TARP prevedea ca programul se va incheia pe 31 decembrie 2009, insa permite Trezoreriei sa extinda durata acestuia pana in 3 octombrie, prin notificarea Congresului.

Intr-o scrisoare transmisa miercuri liderilor din Congres, Geithner a afirmat ca nu se asteapta sa cheltuiasca mai mult de 550 miliarde dolari din fondurile disponibile in cadrul programului.

Astfel, Trezoreria ar putea extinde facilitatea Federal Reserve pentru valori mobiliare garantate cu active si va continua programul TARP, pentru a-i ajuta pe proprietarii de case si firmele mici, a precizat el.

"Cum relaxam multe dintre programele guvernamentale lansate initial pentru a combate criza, este imperativ sa mentinem aceasta capacitate de a reactiona in cazul in care conditiile financiare se inrautatesc si ne ameninta economia", a afirmat Geithner.

Programul TARP, introdus in octombrie 2008 pentru a preveni prabusirea sistemului financiar, a fost criticat de parlamentarii din ambele partide din Congres pentru ca a ajutat mai degraba marile banci decat simplii cetateni.

Administratia Obama a pregatit deja terenul pentru extinderea programului, sustinand ca restrange ajutorul oferit companiilor de pe Wall Street.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: