ING Bank spune ca a fost nevoita sa execute silit Flamingo, deoarece si-a incalcat angajamentele

Data publicarii: 10-12-2009 | Finante-Banci

ING Bank a fost nevoita sa execute silit Flamingo International (FLA), deoarece compania nu a respectat termenii unei intelegeri incheiate in noiembrie, privind restructurarea unui credit acordat in 2001, incalcand in mod repetat angajamentele contractului, a anuntat banca.

Astfel, banca s-a vazut nevoita sa execute silit mai multe companii din grupul Flamingo, printre care Flamingo International SA, Flamingo Computers SA, Flanco International SRL si Flamingo Distribution Center SRL.

"Pe parcursul acestui an, ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucuresti si echipa de conducere a Flamingo au purtat discutii repetate privind necesitatea unor masuri de restructurare si regandire a modelului de business in conditiile crizei economice", se arata in comunicatul transmis de banca.

Potrivit ING, conducerea Flamingo a prezentat pe parcurs cateva planuri de afaceri, dar nici unul dintre ele nu a dus la imbunatatirea situatiei companiei.

"Aparitia repetata a angajamentelor parte a contractului de imprumut si continua deteriorare a situatiei financiare a companiilor din grupul Flamingo nu au lasat ING alta optiune decat sa inceapa executarea silita a garantiilor existente", spun reprezentantii bancii.

Mentinile facute de ING vin in contextul in care Flamingo International a transmis miercuri un comunicat Bursei, in care anunta ca a cerut instantei initierea procedurii de insolventa in cazul firmei Flanco International SRL, pentru protejarea de creditori, dupa ce ING a inceput miercuri sa execute silit stocurile din unele magazine.

"Flamingo este in acest moment o companie restructurata operational, cu o structura de costuri optimizata, dar careia ii lipseste cash-ul necesar depasirii unei scaderi a pietei de 50%. Prin declansarea procesului de reorganizare judiciara incercam sa dam o sansa eforturilor intreprinse incepand cu 2008 si sa readucem compania acolo unde ar trebui sa fie", se arata in comunicatul Flamingo.

Compania a derulat pe parcursul anului 2009 un amplu program de reorganizare, in scopul de a revitaliza activitatea si a depasi momentul de criza. Potrivit companiei, prima etapa a programului a fost aplicata in prima jumatate a anului, prin reducerea costurilor operationale.

Intr-o a doua etapa a reorganizarii, Flamingo urmareste diminuarea datoriilor catre banci si furnizori, intrucat resursele financiare ale companeii sunt insuficiente pentru a putea acoperi nivelul actual de datorii.

Retailerul de produse electronice Flamingo International si-a adancit puternic pierderile in primele noua luni din acest an, la 35,37 milioane lei (8,34 milioane euro), fata de cele din intervalul ianuarie-septembrie 2008, cand compania raportase o pierdere de 3,68 milioane lei.

Cifra de afaceri a Flamingo a ajuns la 541,29 milioane lei (128 milioane euro), in primele noua luni din 2009, cu 26% mai mica decat cea raportata in aceeasi perioada din 2008, de 728,34 milioane lei.

Cel mai mare actionar al Flamingo este Daniel Cinca, cu o detinere de 25,2% din capital, in vreme ce omul de afaceri Dan Adamescu detine prin intermediul firmelor Nova Trade si Astra 17,54% din actiuni. De asemenea, Alexandru Ion Tiriac controleaza 5,12% din capital, iar Flanco Holding are sub 5% din actiunile companiei.

De asemenea, in urma cu doua luni, fondul de investitii QVT si-a vandut aproape in intregime participatia de 22% firmei Midfair Management Services, care are sediul in magazinul Unirea, detinut de familia Adamescu.

Flamingo International (FLA) are un capital social de 77,91 milioane lei, divizat in 779,05 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei si o valoare de piata de 19,86 milioane lei, potrivit cotatiei de 0,0255 lei, stabilita in sedinta bursiera de marti.

Odata cu publicarea anuntului Flamingo, pe site-ul Bursei, actiunile Flamingo International au fost suspendate de la tranzactionare pentru 40 de minute, dupa care au revenit in piata. Dupa reluarea tranzactiilor cu actiuni Flamingo, acestea s-au depreciat puternic, la 0,0217 lei, coborand astfel cu 14,9% sub cotatia de referinta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: