Consultantii fiscali: TVA va creste in 2010, desi acest lucru va afecta revenirea pe crestere a economiei romanesti

Data publicarii: 10-12-2009 | Economie

Specialistii in fiscalitate dau aproape sigura cresterea taxei pe valoare adaugata (TVA) in 2010, ca urmare a incapacitatii guvernantilor de a strange suficienti bani la buget pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International (FMI). "Cresterea fiscalitatii este o varianta foarte probabila, dar si foarte proasta, deoarece are impact puternic in revenirea Romaniei pe crestere in trimestrele 3 si 4 din 2010. Cred insa ca TVA va creste anul viitor, pentru ca nu se mai poate finanta deficitul intern", a declarat ieri, la un seminar organizat de Business Magazin si ACCA, consultantul fiscal Dragos Cabat.

"Daca ar trebui marita o taxa, trag nadejde ca va fi vorba despre TVA, nu despre cota unica. Obiectivul nostru nu este sa nu scada consumul, ci sa echilibram balanta", a adaugat, pe de alta parte, si Eugen Radulescu, director al Directiei de Audit Intern in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), precizand ca-si exprima o parere personala si nu punctul de vedere al bancii centrale.

Cu o zi inainte, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, isi exprima opinia ca o alta solutie pentru a creste veniturile este majorarea accizelor. "Daca vorbim de politica fiscala, este loc pentru a descuraja consumul de tigarete, alcool, benzina si motorina, prin cresterea accizelor", a afirmat Lazea, care a dat exemplul Turciei unde accizele la pompa sunt de cateva ori mai mari decat in Romania, iar acest lucru nu a "omorat" transporturile.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: