Fara FMI, cursul ar fi fost de 6 lei/euro, adica ar fi urcat cu 67%

Data publicarii: 11-12-2009 | Economie

Daca nu ar fi imprumutat cele 12 miliarde de euro de la FMI in primavara, romanii ar fi trebuit sa faca fata unui curs de pana la 6 lei pentru un euro, sustin oficialii BNR. Practic, lipsa acordului ar fi insemnat o depreciere de pana la 67% pentru leu, de la un nivel de 3,6 lei/euro in toamna anului trecut. O astfel de depreciere ar fi facut aproape imposibila plata ratelor la creditele in valuta si ar fi scumpit toate produsele de import sau calculate in euro cu pana la 67%.

Estimarea privind impactul asupra cursului ii apartine lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

"Daca nu exista acordul cu FMI, leul s-ar fi putut deprecia pana la 6 lei pentru un euro, intr-un interval de timp foarte scurt", a declarat Croitoru, la un seminar pe teme financiar-bancare organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.

Cursul de schimb deja incepuse sa urce, de la un nivel de 3,98% la finele anului trecut pana la aproximativ 4,3%, in martie, inainte de incheierea acordului cu Fondul, adica o depreciere de peste 5% pentru moneda nationala, respectiv de aproape 20% fata de nivelul din toamna, dinaintea crizei din Romania. In momentul de fata, deprecierea leului este de 9% fata de perioada similara a anului trecut.

Prabusirea leului a inceput din septembrie 2008, cand cursul de schimb era de aproximativ 3,6 lei/euro. Asadar, in cateva luni, moneda nationala pierduse suficient fata de euro.
Desigur, "daca FMI nu dadea bani Romaniei, puteau fi gasite resurse", adauga Croitoru, dar cu probleme care s-ar fi transferat in sistemul bancar.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: