Visa: Platile cu cardul au ajuns la 13% din tranzactii in Romania, dar utilizarea trebuie extinsa

Data publicarii: 15-12-2009 | Finante-Banci

Proportia platilor cu cardul in totalul tranzactiilor din Romania a ajuns in acest an la 13%, cu circa 2 puncte procentuale peste nivelul de anul trecut, a spus marti directorul general pentru Romania al Visa Europe, Catalin Cretu, precizand ca strategia Visa pe 2010 prevede extinderea acceptarii.

"In 2009, proportia platilor cu cardul in Romania, in total tranzactii, a urcat la 13%, cu circa 2 puncte procentuale peste nivelul din 2008. In 2010 ritmul de crestere se va imbunatati, dar va fi in continuare sub avansul de pana in 2008, cand se inregistra o crestere de 3 - 4 puncte procentuale fata de anul anterior", a afirmat Cretu.

Potrivit reprezentantului Visa, strategia Visa pentru 2010 se va baza pe accelerarea ritmului de crestere a platilor cu cardul in totalul tranzactiilor, prin educarea populatiei si prin extinderea acceptarii la domenii in care platile se fac in mod obligatoriu, indiferent de situatia economica.

Visa vrea sa se axeze anul viitor pe schimbarea comportamentului populatiei, prin mesaje educationale, scopul sau fiind ca numerarul sa fie inlocuit de card.

Una dintre solutii o constituie dezoltarea retelei de acceptare in zone unde platile se fac oricum, chiar si in situatiile de criza, respectiv plata cu cardul a taxelor locale, pentru RATB, transport CFR, utilitati. "In prezent se face, in medie, o tranzactie cu cardul la doua luni. Un prim pas ar fi ajungerea la macar o plata pe luna cu cardul", a spus Cretu.

Obiectivul pentru 2010 va fi deblocarea acceparii platilor cu cardul ale taxelor locale in cele 40 de resedinte de judet plus cele sase sectoare ale municipiului Bucuresti.

In prezent, circa 27 de primarii in resedintele de judet au instalat terminale pentru plata cu cardul a taxelor locale. "Ca volum, avem deschis circa 75% din target. Marea victorie este turul trei, care accepta si realizarea de plati online. Marea dezamagire o reprezinta municipiul Iasi si sectorul 4 din Bucuresti, care nu au acceptat, inca, plata cu cardul", a spus reprezentantul Visa.

"Totodata ganditi-va ce venituri imense ar fi la buget, mai ales in primele trei luni ale anului, daca s-ar trece la plata online a taxelor", a completat el.

Plata medie cu cardul a scazut in acest an sub 40 de euro, de la 50 euro in anul anterior, in schimb numarul de tranzactii a crescut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: