Raiffeisen BpL mizeaza pe profit in 2009, desi a avut costuri de fuziune cu HVB BpL de 1 milion euro

Data publicarii: 15-12-2009 | Finante-Banci

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) estimeaza in continuare ca va obtine profit in 2009, in pofida cheltuielilor de peste un milion de euro inregistrate cu fuziunea cu HVB Banca pentru Locuinte, a declarat marti presedintele bancii, Andrei Stamatian.

"2009 este primul an pe care il vom incheia cu profit, acest lucru fiind foarte important dat fiind ca am luat in calcul si cheltuielile cu fuziunea", a afirmat Stamatian.

In urma fuziunii, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a majorat capitalul social de la 96 la 131 milioane lei, volumul activelor estimate pentru sfarsitul acestui an situandu-se la 337,5 milioane lei.

Fuziunea legala a fost finalizata, aceasta fiind inregistrata la Registrul Comertului la 1 decembrie 2009 si aprobata de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In schimb, fuziunea operationala ar urma sa se incheie pana la finalul primului trimestru din 2010 si ar trebui sa mai cuprinda in special cheltuieli cu sistemul IT, a precizat Stamatian.

Vicepresedintele RBL Aurelia Cionga a declarat, la randul sau, ca banca a fost profitabila luna de luna in acest an. Banca a incheiat 30.000-35.000 de contracte noi in 2009, suma media contractata fiind de circa 20.000, ceea ce ridica suma totala a contractelor de economisire-creditare la aproximativ 700 milioane lei, a explicat Cionga.

 Ea a adaugat ca suma contractata  a fost relativ constanta in ultimii ani. Astfel numarul total de contracte active la finalul lui 2009 ar urma sa se situeze la aproximativ 135.000, iar suma total contractata in baza acestora - la aproximativ 2,7 miliarde lei. Din aceste contracte de economisire-creditare, circa 2.500 au intrat in stadiul de creditare, valoarea lor fiind de aproximativ 50 milioane lei.

Numarul de clienti pe care il are in prezent RBL, de circa 135.000, ii cuprinde si pe cei 20.000 de clienti preluati de la HVB Banca pentru Locuinte. La finalul lui 2008, RBL avea in jur de 100.000 de clienti, iar in 2009 a reziliat 6.000-7.000 contracte.

Reprezentantii RBL au mai precizat ca, potrivit Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), banca a constiuit provizioane de 0,5% din portofoliul de credite, valoarea fiind corelata cu cea inregistrata de alte banci de acelasi tip din regiune.

Odata cu adoptarea euro de catre Romania, banca va converti creditele din lei in euro si va incerca sa mentina diferentiarul de dobanda de 3 puncte procentuale dintre dobanda acordata de banca la sumele economisite si cea perceputa la sumele imprumutate de clienti, a mentionat Stamatian.

El a mai precizat ca se asteapta ca in 2010 numarul de contracte noi sa inregistreze o crestere de circa 40%, cea a profitului urmand sa aiba, o evolutie similara.

Reprezentatii RBL considera ca piata romaneasca are un potential mare pe segmentul de economisire-creditare, in conditiile in care mai putin de 1% din populatia Romaniei a incheiat un astfel de contract, spre deosebire de Cehia, unde 54% din populatie a intrat pe aceasta piata.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a inregistrat un castig net de 4,5 milioane lei in semestrul I din 2009, primul in care banca a inregistrat profit de la infiintare.

HVB Banca pentru Locuinte a fost preluata in iulie 2008 de Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwabish Hall Germania si Raiffeisen Bausparkasse Austria, cei trei fiind actionarii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, pe care au fondat-o in 2004. Dupa preluarea HVB BpL, Raiffeisen Banca pentru Locuinte are un singur concurent pe piata romaneasca, BCR Banca pentru Locuinte.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse de economisire-creditare, orientate spre imbunatatirea situatiei locative, bazate pe combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la depunerile anuale o prima de stat de 25% pe an, de pana la 250 euro anual, si dobanda de 3% oferita de banca. RBL are in portofoliu trei tipuri de credite: creditul Locativ, creditul Intermediar si cel Anticipat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: