Isarescu: in prima zi la BNR am fost la Tezaur, sa vad daca mai e acolo

Data publicarii: 16-12-2009 | Finante-Banci

Primul lucru pe care l-a facut Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), atunci cand a preluat aceasta functie, in septembrie 1990, a fost sa viziteze Tezaurul bancii centrale. "Voiam sa vad daca mai e ceva, cu toate zvonurile de atunci...", le-a marturisit marti Isarescu studentilor prezenti in aula Academiei de Studii Economice, cu ocazia sesiunii finale a primului proiect-pilot BNR - Zilele portilor deschise pentru studentii economisti.

Cu ceva emotii in fata auditoriului - asa cum a recunoscut ca i se intampla de fiecare data cand vorbeste in aula ASE - el a continuat cu povete pentru tinerii care-l urmareau cu mare atentie. "De aceea va spun: nu-i bine sa sariti peste etape", le-a spus el. Si, ca sa fie convingator, Isarescu a evocat povestea academicianului Costin Chiritescu care, dupa ce a asteptat trei ani ca sa se angajeze la banca centrala, in urma cu mai bine de 70 de ani, a ajuns tot la Directia Tezaur, la numarat bani. O sarcina care tanarului Chiritescu i s-a parut jignitoare, insa, dupa ani, a realizat ca a fost un demers util. Constient ca si presa il urmareste din sala, guvernatorul a tinut sa precizeze ca nu va face declaratii despre Fondul Monetar International.

Bancuri si evolutia aurului

Discursul guvernatorului a fost "condimentat" si cu elemente mai vesele, inspirate, desigur, din acelasi registru bancar. Isarescu le-a relatat celor prezenti o anecdota auzita tot in aula ASE, in care Dumnezeu poarta o discutie cu un pamantean, despre timp si bani. "Nu vreau sa fac nicio legatura intre aceasta anecdota si politica monetara a BNR", a glumit guvernatorul. Trecand la lucruri mai serioase, Isarescu le-a explicat studentilor de ce aurul, "relicva barbara a omenirii", este cotat din ce in ce mai bine la nivel international. "Cand increderea in institutii scade, uitati cum creste increderea in aur", a punctat el.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: