2009 a fost cel mai bun an din istorie pentru bonduri si derivate, dar foarte prost pe actiuni

Data publicarii: 16-12-2009 | Bursa

Grupurile bancare care tranzactioneaza pe Bursa de Valori au ridicat anul acesta rulajele cu obligatiuni la un nivel record, de cinci ori peste cel din 2008. Piata futures s-a "dezmortit" si ea, dupa doi ani de la lansare, cu toate ca acopera putin peste 1% din rulajul unei sedinte obisnuite. In pofida raliului puternic din ultimele noua luni, lichiditatea pe segmentul actiunilor este la minimul ultimilor cinci ani.

Rulajul mediu al unei sedinte de tranzactionare se situeaza in acest an la 24,9 milioane de lei (5,9 milioane de euro), in scadere cu 13,5% fata de cel din 2008, de 28,8 milioane de lei. Cu toate acestea, ponderea celor trei segmente de instrumente financiare in total s-a modificat substantial fata de anul trecut.

Daca in 2008 derivatele faceau numai 0,27% din lichiditatea zilnica, anul acesta ele ajung sa acopere de trei ori mai mult, 1,04%. In valoare nominala, rulajul pe futures a urcat de la aproximativ 77.000 de lei in 2008 la 257.000 de lei anul acesta. Principalii artizani ai "dezmortirii" derivatelor la BVB sunt traderii de la RBS Bank, care au intrat in luna aprilie ca market makeri pe contractele leu/euro, cele mai cautate derivate de la BVB. Lichiditatea segmentului futures s-a imbunatatit semnificativ de atunci, depasind in mai multe randuri un milion de lei pe sedinta si culminand cu tranzactiile record de 7,4 milioane de lei de la finele lunii septembrie.

Reprezentantii RBS declarau atunci ca rulajele foarte mari au venit pe fondul volatilitatii ridicate pe care o avea cursul de schimb pe piata interbancara si care ii stimula pe investitori sa-si asume pozitii noi, un alt factor fiind si perioada electorala. Brokerii cred ca trendul pozitiv se va mentine si anul viitor, in pofida pozitiei dominante pe care o are Bursa de la Sibiu pe segmentul derivatelor.

"Prevad o usoara imbunatatire a volumelor pe segmentul de piata futures in anul 2010, insa concurenta facuta de piata de la Sibiu a erodat continuu pontentialul de dezvoltare a pietei futures administrata de BVB", spune Liviu Avram, directorul de tranzactionare al Piraeus Securities.

Obligatiunile au ajuns la 18% din piata  in 2009

Ponderea tranzactiilor cu obligatiuni a sarit si ea puternic in acest an, ajungand la 17,7% din lichiditatea unei zile de tranzactionare, adica 4,4 din cele 24,9 milioane de lei rulati intr-o sedinta au fost transferuri cu bonduri. Se poate spune ca listarea titlurilor de stat pe Bursa in toamna anului trecut, prudenta investitorilor si interesul tot mai mare al bancilor de a-si maximiza cota de piata la BVB sunt factorii care au contribuit decisiv la rulajele mari cu obligatiuni.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: