China se opune in continuare unei eventuale taxe pe emisiile de CO2 la frontiere

Data publicarii: 16-12-2009 | Mediu

China se opune cu fermitate unei taxe pe emisiile de gaze cu efect de sera, care ar restrange comertul si dezvoltarea economica, a declarat presei purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Comertului Yao Jian, potrivit AFP.

O asemenea taxa pe CO2 emis "ar ignora ca tarile dezvoltare si cele in curs de dezvoltare sunt in stadii de dezvoltare diferite si ar trebui sa-si asume responsabilitati diferite", a adaugat acesta, reiterand o pozitie exprimata deseori de Beijing.

Franta si Germania au discutat despre posibilitatea de a introduce o taxa la frontierele Uniunii Europene asupra produselor importate de tarile care au o politica flexibila in ce priveste emisiile de CO2, in caz de esec al negocierilor de la Copenhaga.

Decizia celor doua state europene are la baza dorinta de a proteja industriile europene impotriva unei concurente neloiale din partea tarilor in curs de dezvoltare.

In octombrie, presedintia suedeza a UE a considerat inoportuna "amenintarea" cu posibilitatea de a impune o taxa la frontiera pe emisiile de CO2, dar nu a eliminat aceasta optiune in caz de esec al negocierilor internationale asupra climatului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: