Romania are 22 avertismente de incepere a procedurii de infringement si 5 avize motivate pe mediu

Data publicarii: 16-12-2009 | Mediu

Comisia Europeana a transmis Romaniei in total 22 de notificari privind inceperea procedurii de infringement si 5 avize motivate ce vizeaza probleme de protectia mediului sau lipsa de transpunere in legislatia nationala a unor directive europene, a precizat Ministerul Mediului.

"Pana in prezent, Romania a primit 22 de notificari privind inceperea procedurii de infringement si 5 avize motivate", se arata in raspunsul Ministerului Mediului.

Potrivit acestuia notificarile  - care reprezinta primul avertisment scris - vizeaza necomunicarea de Romania catre CE a actelor nationale de transpunere a directivelor specifice in sectoarele legislatie orizontala, controlul poluarii industriale, calitatea aerului, gestiunea deseurilor, calitatea apei, substante chimice, organisme modificate genetic, protectia naturii, zgomot.

Alte notificari se refera la neconformarea legislatiei nationale cu acquis-ul comunitar de mediu in ce priveste protectia naturii, controlul poluarii industriale, calitatea apei, gestiunea deseurilor, precum si la incalcarea de Romania a unor prevederi si, respectiv, neindeplinirea unor obligatii care rezulta din acquis-ul comunitar de mediu referitor la schimbarile climatice, taxa de poluare auto, protectia naturii, controlul poluarii industriale, calitatea aerului.

In cazul acestor avertismente, Romania are doua luni la dispozitie pentru transmiterea unui raspuns Comisiei Europene, care se poate declara satisfacuta de explicatii ori poate cere masuri concrete, in cadrul unei noi scrisori adresate statului membru.

Avizul motivat este ultimul avertisment scris, in care Comisia Europeana enunta clar si definitiv motivele care au condus la concluzia unei incalcari a legislatiei UE si solicita statului membru sa se conformeze intr-o anumita perioada de timp - de regula, doua luni.

"Cele 5 avize motivate primite sunt in sectoarele protectia naturii, gestiunea deseurilor, controlul poluarii, calitatea apei", a mai precizat ministerul, pentru NewsIn.

Potrivit reglementarilor europene, daca statul membru nu se conformeaza avizului motivat, CE poate decide sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie (CEJ). In cazul in care CEJ stabileste ca a avut loc o incalcare a tratatului, statul membru in culpa trebuie sa ia masurile necesare pentru a se conforma.

Conform tratatului, CE are competenta sa ia masuri impotriva unui stat membru care nu respecta o hotarare a Curtii Europene de Justitie si poate cere CEJ sa sanctioneze financiar statul membru in cauza.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: