BCR: Guvernul trebuie sa ia masuri nepopulare la inceputul lui 2010 ca sa atinga tinta de deficit

Data publicarii: 16-12-2009 | Economie

Atingerea tintei de deficit bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) in 2010 va impune luarea din trimestrul intai a unor masuri de eficientizare a cheltuielilor bugetare si gasirea unor noi surse de venit, a spus miercuri economistul-sef al Bancii Comerciale a Romaniei (BCR), Lucian Anghel.

"Este nevoie de masuri nepopulare, masuri care nu trebuie luate in iulie, ci inca din trimestrul intai din 2010 pentru ca Romania sa ajunga la un deficit bugetar de 5,9% in 2010%, a precizat Anghel.

In ultimul raport publicat miercuri, analistii BCR sustin ca anul viitor deficitul bugetar se va ajusta la 6,8% din PIB, de la 7,9% la finalul acestui an, iar reducerea cheltuielilor e necesara, in ciuda unui efect negativ asupra PIB pe termen scurt. In 2011, deficitul bugetar ar urma sa scada la 6,1% din PIB.

BCR considera ca Romania are nevoie de un program de consolidare fiscala in anii urmatori, principalele provocari ale Ministerului Finantelor Publice fiind astfel structura necorespunzatoare a cheltuielilor publice, deficitul bugetar ridicat si "dificultati serioase in finantarea deficitului bugetar din surse interne in lipsa unui suport financiar international".

Analistii bancii atentioneaza ca ajustarea deficitului bugetar prin cresterea taxelor "este putin probabil sa aduca vreun beneficiu" asupra economiei Romaniei, esentiala fiind reducerea cheltuielilor si insista ca pe agenda guvernului ar trebui sa se afle controlul ferm al administratiilor locale, scaderea evaziunii fiscale la plata TVA, precum si reducerea muncii la negru.

"O crestere a fiscalitatii ar trebui evitata cat mai mult cu putinta, avand in vedere ca un asemenea demers ar ingreuna revenirea economica si ar reduce vointa politica de reformare a sectorului guvernamental", se arata in raport.

Pe de alta parte, scenariul pesimist al BCR prevede o majorare a taxelor pe fondul unei nevoi mai mari de venituri, insa, de exemplu, o majorare a TVA cu 3 puncte procentuale ar duce la reducerea deficitului bugetar cu doar 1 punct procentual, "ceea ce arata ca o astfel de masura nu poate fi un panaceu pentru deficitul public".

Anghel a adaugat ca nu vede o crestere a salariilor in 2010 in termeni reali, chiar in conditiile in care, prin restructurare, vor ramane cei mai buni angajati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: