Bancherii cu firma la strada sunt avantajati: spatiile comerciale, tot mai ieftine

Data publicarii: 17-12-2009 | Actualitate

Anul viitor va aduce pe piata de retail doar 50% din spatiile anuntate in urma cu aproximativ un an. Analistii sustin ca preturile chiriilor la spatiile comerciale nu vor mai inregistra fluctuatii importante, dar ca oricum se vor mai micsora.

Retailerii care desfasoara activitati in spatiile stradale si ocupa suprafete inchiriate mai mari au sansa sa renegocieze consistent chiriile si in 2010, dupa ce si in acest an au avut parte de scaderi ale pretului chiriei. Favorizate vor fi in special bancile, care vor putea sa mai economiseasca mii de euro lunar si in 2010, spune Costel Alecu, director la Departamentul Retail si Industrial din cadrul firmei Regatta. "Anul acesta, majoritatea bancilor si-au renegociat chiriile. In functie de brand, de perioada de incheiere a contractului, precum si de locatia spatiului, renegocierile au adus chiriasilor avantaje de 10-30% din pretul total al chiriei", afirma el.

Inceputul anului viitor nu va mai aduce acelasi nivel de ieftinire a chiriilor. "Anul viitor bancile vor mai putea sa mai renegocieze un coeficient de 10-15% din pretul metrului patrat de spatiu", adauga acesta.

Spre deosebire de bancheri, chiriasii din mall-uri nu au beneficiat de renegocieri de chirii consistente. Pe acest segment, in acest an chiriile au scazut cu aproximativ 20%. "Anul viitor, probabil ca chiriasii din mall-uri se vor lovi de inflexibilitatea proprietarilor in ceea ce priveste renegocierea contractelor de inchiriere", crede Costel Alecu. Afi Palace Cotroceni Park, deschis publicului de curand, este unul dintre mall-urile care nu fac concesii la chiriasi. Presiuni au fost asupra proprietarului Afi Palace Cotroceni Park, insa fara succes. "Am avut cateva cereri de renegociere a chiriilor, dar nu au fost aprobate", spune Israel Vizel, mall manager al Afi Palace Cotroceni Park. Acesta adauga ca bugetul prevazut cu veniturile din chirii a fost depasit si "am reusit sa incasam mai mult decat ne-am propus", marturiseste omul de afaceri.

Razvan Gheorghe, managing director Cushman&Wakefield Romania, spune ca este posibila o scadere a chiriilor anul viitor, pe seama renegocierii chiriilor existente. "Credem ca nu vor fi fluctuatii importante fata de semestrul II al lui 2009. Probabil retelele de retail, inclusiv retailul bancar, vor continua politica de renegociere inceputa in 2009, ceea ce va duce la o scadere a chiriilor pe contractele existente", precizeaza el.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: