Basescu spune ca daca bugetul e gata pana pe 16 ianuarie,banii de la FMI vin in jur de 17 februarie

Data publicarii: 17-12-2009 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca a convenit cu reprezentantii FMI un calendar foarte strans, care presupune adoptarea bugetului pentru 2010 pana pe 16 ianuarie, asa incat Romania sa poata primi, pe 17 februarie, 2,3 miliarde de euro, care vor merge jumatate la BNR, jumatate la MF.

Seful statului a subliniat ca dinolo de necesitatea instalarii rapide a unui Guvern, motiv pentru care a desemnat rapid un premier, pe Emil Boc, exista un calendar convenit cu FMI, UE si BM, conceput in asa fel incat Romania sa-si redeschida imediat accesul la resurse de finantare. Presdintele a spus ca va adresa o scrisoare tuturor partidelor parlamentare, "pentru a le ruga sa faca tot ceea ce se poate" pentru ca Romania sa se incadreze in acest program "foarte strans".

"In primul rand va trebui sa avem Guvern in functiune pe 23 decembrie. Motivatia este ca acest Guvern trebuie sa depuna bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului. Incepand cu data de 4 sau 5 ianuarie Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe data de 16 sa avem bugetul aprobat. Numai cu bugetul de stat aprobat de Parlament putem solicita prezenta echipei Uniunii Europene, a Fondului si a Bancii Mondiale pentru evaluare", a explicat Traian Basescu calendarul convenit cu FMI, cu care seful statului a avut o intalnire chiar cu o seara inainte, miercuri.

Basescu a aratat ca in extimarile convenite, echipa de evaluare poate sa termine evaluarea in intervalul de timp 20-27 ianuarie, in asa fel incat documentul pentru boardul Fondului sa fie pregatit de echipa de evaluare in intervalul 27 ianuarie-1 februarie, in conditiile in care exista obligatia ca acest document sa ajunga la toti membrii boardului FMI cu doua saptamani inainte de sedinta acestui for. Astfel, a continuat Basescu, documentul echipei de evaluare poate fi aprobat in sedinta boardului FMI din data de 12 sau 15 februarie, conditie in care tara noastra poate primi, simultan, transele trei si patru de la FMI, de 1,5 miliarde, respectiv 830 milioane euro. "In total, 2,3 miliarde euro, care se vor imparti in doua: jumatate la Banca Nationala, jumatate la Ministerul de Finante pentru sustinerea deficitului bugetar", a conchis Traian Basescu.

Presedintele a admis ca este un program "destul de dificil", care implica si vointa Parlamentului, explicand ca nu poate impune Legislativului acest porgram, insa poate exprima public faptul ca exista sanse pentru redresarea finantarii de care Romania are nevoie. "Avem sanse sa redresam finantarea pentru Romania daca toti facem un efort, un efort necesar, si revin la argumentatia de ce ne trebuie foarte rapid un Guvern", a precizat seful statului.

FMI ar putea permite livrarea urmatoarelor transe din imprumutul acordat Romaniei catre bugetul de stat, in conditiile in care aceasta masura ar lasa la dispozitia mediului privat mai multe resurse si ar optimiza costul Finantelor cu dobanzile, au declarat pentru NewsIn surse implicate in negocieri.

Acestea au completat ca nu exclud livrarea in intregime a transelor urmatoare catre bugetul de stat, dar ca este posibil sa se mearga si pe formula agreata anterior, de utilizarea a unei jumatati din transe pentru rezervele valutare si a celeilalte pentru finantarea deficitului public.

"In mod traditional, imprumuturile de la Fondul Monetar International au ca scop sustinerea rezervelor valutare ale bancii centrale. Cu toate acestea, anticipand in continuare o nevoie mare de finantare a deficitului bugetar, banii de la Fond ar putea sa nu mai mearga direct in rezervele valutare ale BNR decat in masura in care banca centrala solicita acest lucru", au precizat sursele.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: