Ministerul Muncii a convenit cu FMI ca pensiile sa fie majorate in raport cu inflatia din 2011

Data publicarii: 17-12-2009 | Economie

Ministerul Muncii propune ca pensiile sa fie majorate in raport cu inflatia de la 1 ianuarie 2011 si ca punctul de pensie sa fie calculat la 40% din salariul mediu brut, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI si cei ai BM, se arata intr-un document semnat de secretarul de stat Mihai Seitan.

In prezent, punctul de pensie reprezinta 43,2% din salariul mediu brut estimat pentru 2009, de 1.693 lei, si este in valoare de 732,8 lei.

"Pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu 1 ianuarie 2011, la punctajul mediu anual determinat, se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 40% din salariul mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data. Indicele de corectie mentionat se aplica o singura data, la inscierea initiala in pensie", se arata in documentul intocmit de reprezentantii Ministerului Muncii, obtinut de NewsIn.

Mihai Seitan precizeaza ca "atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu brut prognozat nu este sustenabila".

Ministerul Muncii a hotarat, totodata, sa propuna indexarea pensiilor in raport cu inflatia, in urma recomandarilor facute reprezentantii Bancii Mondiale si ai Fondului Monetar International.

"Conform recomandarilor formulate, indexarea pensiilor existente (deja acordate) ar trebui separata de evolutia punctului de pensie, urmand a fi realizata procentual in raport cu inflatia", se explica in document.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, precizeaza ca "atat Banca Mondiala cat si FMI, in urma negocierilor, au formulat recomandari potrivit carora valoarea punctului de pensie utilizata la calculul prestatiilor ar trebui in continuare sa fie majorata in raport cu salariile si ar trebui utilizata numai la calculul pensiei in momentul calcularii primei pensii".

Proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice rezultat in urma negocierilor cu FMI si Banca Mondiala prevede ca "valoarea punctului de pensie, se stabileste anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si se determina prin majorarea ultimei valori a punctui de pensie din anul precedent cu rata inflatiei la care se adauga jumatate din cresterea reala a salariului mediu brut, prognozate pentru anul urmator".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: