Pilonul II: Administratorii au cerut in justitie suspendarea normei privind distribuirea aleatorie

Data publicarii: 18-12-2009 | Finante-Banci

ING, Allianz-Tiriac Pensii Private si asociatia fondurilor de pensii private au depus, joi, la Curtea de Apel o cerere de suspendare a prevederilor din norma care prevede excluderea timp de 2 ani primilor doi jucatori, cu cote de piata peste 20%, de la distribuirea aleatorie a noilor aderenti.

"Astazi (joi n.r.) s-a depus la Curtea de Apel o cerere de suspendare a prevederii articolului 22 alin 1 din norma CSSPP 22/2009 privind noile reguli de repartizare aleatorie. Instanta poate decide in perioada urmatoare daca suspenda sau nu norma privind distribuirea aleatorie", au declarat pentru NewsIn surse din piata.

Potrivit acelorasi surse, in urma unei analize in cadrul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), s-a constat ca 6-7 adminstratori din 9 vor fi afectati de noile prevederi decise de CSSPP.

"S-a votat in cadrul asociatiei pentru actiune legala impotriva normei, deoarece contravine legislatiei primare si este in contradictie cu regulile de concurenta. De fapt, votul a fost pentru un principiu, acela de protejare a legilor pensiilor private impotriva unei masuri abuzive a CSSPP", au mai spus sursele mentionate.

APAPR a facut o sesizare catre Consiliul Concurentei in urma cu cateva zile, dupa care a depus o plangere prealabila catre CSSPP, urmatorul pas fiind actionarea in instanta, pe procedura de contencios administrativ.

Consiliul Concurentei sustine ca arbitrul pensiilor private nu i-a solicitat opinia cu privire la noua norma

"In cazul supus atentiei, respectiv introducerea in legislatia secundara adoptata de CSSPP a unor prevederi prin care se modifica sistemul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile participante la fondurile de pensii administrate privat, precizam faptul ca respectivul act normativ nu a fost supus atentiei autoritatii de concurenta de catre emitent si, prin urmare, pana la momentul actual nu a fost intocmit si emis un punct de vedere oficial in aceasta privinta", au precizat reprezentantii Consiliului.

Potrivit protocolului de colaborare incheiat intre Consiliul Concurentei si CSSPP, in procesul de actualizare a legislatiei din domeniul pensiilor private, CSSPP trebuie sa solicite, atunci cand este cazul - respectiv atunci cand reglementarea in cauza afecteaza sau poate afecta mediul concurential -, punctul de vedere al Consiliului Concurentei asupra aspectelor de ordin concurential.

"In aceste conditii, Consiliul Concurentei a luat act de modificarile preconizate, urmeaza a analiza prevederile respectivului act normativ si, in functie de rezultatele procesului de analiza, va intreprinde demersurile considerate necesare pana la data intrarii in vigoare a normei in discutie", afirma reprezentantii Consiliului.

Joi dimineata, presedintele CSSPP a declarat ca unii operatori s-au adresat Consiliului Concurentei, insa a sustinut ca aceasta chestiune "nu este de competenta Consiliului Concurentei".

"Dupa doi ani vom vedea daca o astfel de masura a avut efectul scontat sau nu", a spus Oancea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: