Firmele din Japonia refolosesc in productie pana la 90% din materialele reciclate

Data publicarii: 18-12-2009 | Mediu

Numeroase firme japoneze de inalta tehnologie, precum centrul Eco-Tehnologic al Panasonic, au inceput sa recicleze televizoare, frigidere si aparate de climatizare la care au renuntat proprietarii pentru extragerea de metale care pot fi refolosite, materiile reciclate ajungand la 90%, potrivit AFP.

Materiile toxice, precum metalele dure si gazele nocive sunt izolate, iar restul materialelor sunt reutilizate in productie, transformand o problema de mediu intr-o oportunitate economica, a explicat responsabilul fabricii, Yutaka Maehara.

In Japonia, din 2001 odata cu lansarea unei politici sistematice privind deseurile, centrele precum cel al Panasonic au inceput sa se inmulteasca. Gospodariile separa hartia, sticla, plasticul si dozele de aluminiu, de restul deseurilor care pot fi arse, in special cele organice.

Populatia trebuie sa plateasca o taxa pentru a se putea debarasa de anumite aparate electrice, respectiv echivalentul a circa 20 euro pentru o masina de spalat sau un televizor ori 40 euro pentru un frigider. Aceste politici au permis reducerea cu doua treimi a cantitatii de deseuri depozitate in fiecare an in locuri special amenajate fata de nivelul din 1990.

Totusi, potrivit ecologistilor, numeroase firme de colectare a deseurilor se feresc de deseurile toxice.

Guvernul stimuleaza, totodata, consumatorii sa inapoieze fabricantului telefoanele mobile uzate. La randul sau, Canon este un producator pionier in domeniu: recicleaza cartusele de imprimanta de peste 20 de ani si reutilizeaza 90% din componentele vechilor sale fotocopiatoare, ceea ce-i aduce importante economii.

Alte numeroase societati nipone continua sa-si vanda deseurile catre centre din tari mai putin dezvoltate, care se insarcineaza cu recuperarea materialelor pretioase. "Tarile asiatice, cu precadere China, preiau materiale uzate din Japonia, ceea ce duce la o lipsa de deseuri pentru industria de reciclare din arhipeleag", s-a plans Yuichi Moriguchi, de la Institutul national de cercetari pentru mediu.

Aceste centre nu dispun insa de tehnologiile avansate din Japonia, iar reciclarea este rudimentara si mai poluanta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: