Ultimul loc in Europa la credite ipotecare: numai 256 de euro per locuitor

Data publicarii: 21-12-2009 | Finante-Banci

Desi pe parcursul acestui an finantarea achizitiei de locuinte a fost unul dintre segmentele care au inregistrat crestere, Romania se plaseaza pe ultimul loc in ceea ce priveste creditul ipotecar mediu. In plus, tinand cont de asteptarile bancherilor, imprumuturile imobiliare nu vor prinde viteza in lunile urmatoare.

Valoarea totala a creditelor ipotecare din tara noastra a depasit, la finele lunii octombrie, echivalentul a 5,5 miliarde de euro. Iar fata de finele anului precedent, soldul finantarilor pentru locuinte a avansat cu 5,8%, plasand Romania printre tarile ce au reusit sa inregistreze crestere pe parcursul anului 2009.

Totusi, raportat la numarul de locuitori, valoarea imprumuturilor ipotecare din tara noastra este cea mai mica din Europa. Astfel, creditul mediu per locuitor era, in octombrie 2009, de numai 256 de euro. In schimb, in Bulgaria, finantarea medie este de aproape 560 de euro. Chiar si in Ungaria, tara in care soldul imprumuturilor pentru locuinte a scazut cu 1,1% pe parcursul primelor 10 luni ale acestui an, creditul mediu este de aproximativ 1.450 de euro per locuitor. Iar in Polonia, finantarea ipotecara medie a depasit 1.300 de euro de fiecare locuitor, in conditiile in care soldul total s-a majorat, in primele 10 luni din 2009, cu 8,1%.

Mai mult, comparativ cu statele din zona euro, creditarea ipotecara din Romania reprezinta numai un procent. Spre exemplu, in Franta, in conditiile in care soldul imprumuturilor pentru locuinte a urcat in 2009 cu 2,4%, valoarea medie a unui credit a ajuns la aproape 11.000 de euro per locuitor. Iar in Austria, tara din care provin actionarii care controleaza 17,1% din capitalul sistemului bancar romanesc, finantarea medie pentru achizitia unei locuinte se apropie de 8.600 de euro.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: