Ce-si doresc oamenii de afaceri in 2010: mentinerea cotei unice si TVA-ului, eliminarea forfetarului

Data publicarii: 21-12-2009 | Afaceri

Statul trebuie sa treaca de la statutul de contabil, la cel de investitor in economie, spun oamenii de afaceri. Acestia cer guvernului sa aloce fonduri cu prioritate pentru infrastructura si agricultura, doua dintre ramurile economice cu potential de dezvoltare. In plan fiscal, business-ul mizeaza pe mentinerea cotei unice si TVA-ului, dar si pe eliminarea impozitului forfetar.

Cea mai importanta veste, pentru mediul de afaceri, este faptul ca vom avea, in sfarsit, un guvern cu puteri depline. Absenta acestuia blocat o parte din platile catre mediul privat, dar si anumite decizii ce ar fi adus contracte suplimentare.

Potrivit oamenilor de afaceri chestionati de The Money Channel, una dintre principalele solicitari la adresa noului guvern o reprezinta eliminarea impozitului forfetar. Introducerea acestuia a dus, in acest an, la inchiderea a 130.000 de firme, de aproape 11 ori mai mult decat in 2008.

Dizolvarile voluntare au crescut si ele de patru ori, iar radierile voluntare o data si jumatate. Sansele ca aceasta decizie sa fie pusa pusa in practica sunt insa destul de reduse. Premierul desemnat Emil Boc a declarat ca impozitul nu va fi eliminat, ci va fi restransa aria de aplicare, in genul restaurantelor. Tot de natura fiscala sunt si celelalte asteptari pe care oamenii de afaceri le au de la noul guvern. Cei mai multi spera ca impozitul pe profit si taxa pe valoare adaugata sa ramana neschimbate. Unii vor chiar mai mult, o reducere a taxelor, pentru a stimula investitiile.

Dinu Patriciu considera ca o cota unica de 10% si TVA de 15% ar implusiona relansarea economica. Oamenii de afaceri spera, pe de alta parte, in deblocarea contractelor de infrastructura si relansarea agriculturii, acolo unde business-ul are un potential foarte mare de dezvoltare.

Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: