Angajatii romani, de doua ori mai loviti de criza decat ungurii

Data publicarii: 21-12-2009 | HR/Cariere

Angajatii romani au resimtit mult mai acut efectele crizei decat bulgarii, ungurii si polonezii, tinand cont numai de numarul locurilor de munca desfiintate in perioada septembrie 2008 - septembrie 2009. Astfel, daca in Romania au fost dati afara 8% din angajati, reducerea a fost de 6% in Bulgaria si de 4% in Ungaria, in timp ce Polonia se lauda cu performanta de a fi angajat cu 1,6% mai multe persoane pe timp de criza, arata un studiu realizat de firma de consultanta A.T. Kearney.

In cifre, mai bine de 385.000 de romani au fost disponibilizati pana in septembrie 2009, majoritatea covarsitoare fiind din mediul privat, in timp ce in sectorul public s-au inregistrat cresteri pe anumite segmente. "In Romania, scaderea numarului de angajati este proportionala cu contractia economica, iar in 2009 noi am cazut de sus, dupa ce cu un an inainte avusesem o crestere economica record in Europa", a declarat pentru Gandul Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Romania, tara fara un program anticriza real

Prabusirea economiei de la o crestere de 7,1% in 2008 la o scadere de 8% pana la finele acestui an nu s-a resimtit cu aceeasi intensitate in toate sectoarele economiei. Constructiile, in anii trecuti motorul cresterii economice, au fost lovite din plin in 2009: PIB pe ramura a scazut cu peste 27% in trimestrul al treilea din 2009 fata de perioada similara din 2008, iar in septembrie 2009 erau cu aproape 16% mai putini angajati decat in urma cu un an.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: