Bancile in 2009: credite neperformante, exces de prudenta, castiguri mai mici

Data publicarii: 21-12-2009 | Finante-Banci

Criza a testat anul acesta capacitatea bancilor de a face fata cererii scazute de credite, cresterii numarului de imprumuturi neperformante si scaderii castigurilor. Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca bancile au marcat, in primele trei trimestre din 2009, un profit de 680 milioane de lei, nivel de cinci ori mai redus decat rezultatul obtinut in acelasi interval din 2008.

Calculele realizate de Business Standard arata ca bancile ar putea obtine, in 2009, castiguri de peste 185 milioane de euro numai din diferenta de dobanzi pentru banii luati de la BNR si imprumutati Ministerului Finantelor. Insa pentru ca actionarii sa fi fost multumiti, bancile locale ar fi trebuit sa incheie primele trei trimestre ale anului cu un profit de 905 milioane de lei, cu 225 milioane de lei mai mult decat rezultatul raportat la finele lunii septembrie, potrivit analizei ratei rentabilitatii financiare (ROE). Bancile au incercat sa atenueze pierderile de castig prin redimensionarea retelelor, extinse agresiv in ultimii ani, si a necesarului de personal. In primele noua luni ale anului, din sistemul bancar au iesit 3.160 de angajati, iar bancile au inchis 88 de unitati.

Inceputul anului a adus si prima greva

Federatia Sindicatelor Independente din BCR anunta, la inceputul acestui an, declansarea unei greve generale pe termen nelimitat. Angajatii celei mai mari banci din Romania erau nemultumiti de majorarea salariala, pe care conducerea institutiei o acordase pentru 2009. Salariatii BCR au renuntat la greva in ianuarie, dar reprezentantii sindicali au continuat negocierile cu managementul bancii. Rezultatul a fost ca in martie BCR a anuntat ca va mentine numarul de angajati la acelasi nivel in 2009 si ca va majora salariile, insa cu valori sub 10%.

Reducerea rezervelor minime obligatorii

In februarie Consiliul de Administratie al bancii centrale a redus dobanda-cheie de la 9% la 8,5% pe an, insa a surprins piata prin scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 30%, ceea ce a pus la dispozitia bancilor noi lichiditati.

In urma deciziei de atunci, dobanda de politica monetara revenea la nivelul in vigoare in perioada ianuarie-februarie 2008, cand BNR era, insa, intr-un ciclu de inasprire a politicii monetare. La jumatatea lunii noiembrie Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, intr-o sedinta-surpriza, sa coboare rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%. Decizia a fost argumentata prin "amanarea intrarilor programate de fonduri externe".

Un nou sef, la EximBank

La finele lunii februarie, Ionut Costea, bancherul care a condus operatiunile Emporiki Bank si ale Raiffeisen Banca pentru Locuinte, devenea presedinte al bancii de stat EximBank. Actionarul majoritar al bancii, AVAS, a schimbat atunci sase dintre cei sapte membri ai Consiliului de Administratie al bancii.

Bancile au nevoie de recapitalizari

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea la inceputul acestui an ca bancile au nevoie de majorari importante de capital. Potrivit guvernatorului, in urma testelor de stres, bancile aveau nevoie de infuzii de capital de un miliard de euro. Anuntul guvernatorului BNR venea in conditiile in care rezultatele testelor de stres au aratat ca nicio banca nu avea rata solvabilitatii sub 8%. Testele de stres au luat in calcul diverse scenarii economice pentru anii 2009 si 2010 si au evaluat necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finele lui 2008. De la inceputul acestui an o serie de banci si-au majorat deja capitalul, inclusiv prin incorporarea profiturilor obtinute in 2008.

Surse din piata bancara au declarat pentru Business Standard ca mai multe banci din Romania trebuie sa isi majoreze capitalul cu cateva sute de milioane de euro, astfel incat gradul de solvabilitate sa treaca peste pragul de 10%, deoarece unii jucatori cadeau sub pragul minim admis, de 8%. La jumatatea lunii noiembrie prim-viceguvernatorul Bancii Nationale, Florin Georgescu, spunea ca in ultimul an majorarile de capital din sistemul bancar au totalizat 468 milioane de euro. Din aceasta suma, 225 milioane de euro reprezinta doar aporturile de capital din ultimele sase luni. In a doua jumatate a lunii mai, noua mari banci straine cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au angajat la Bruxelles sa mentina expunerea pe Romania la nivelul de la sfarsitul lunii martie 2009.

Totusi, datele Bancii Reglementelor Internationale (BRI) aveau sa arate in octombrie ca expunerea bancilor straine fata de Romania a scazut cu peste doua miliarde de euro in intervalul 31 martie-30 iunie 2009, la 84,19 miliarde de euro, la valori exprimate in moneda europeana.

In cadrul unei intalniri ce a avut loc in septembrie, intre cele noua mari grupuri financiare si reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), bancile au solicitat reducerea expunerii pe Romania fata de data de referinta stabilita, respectiv 31 martie 2009. Acestea au motivat ca oportunitatile de investitii sunt reduse si nu permit utilizarea lichiditatilor la nivel optim.

Luna trecuta, cele noua mari grupuri bancare straine prezente in Romania s-au angajat din nou in fata FMI si BNR sa-si mentina expunerea locala insa au cerut instrumente adecvate de investitii.

Programul Prima Casa

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara acestui an. Beneficiarii programului sunt persoane fizice care nu detin o locuinta, si nici nu au in derulare un credit ipotecar.

Durata maxima a unui credit contractat prin Prima Casa este de 30 de ani, iar contractul de imprumut nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijloci (FNGCIMM) inregistra, la sfarsitul lunii octombrie, peste 8.300 de solicitari de garantare si solutionase peste 8.000 de dosare.

RBS Romania este scoasa la vanzare

Peter Weiss, presedintele RBS Romania, spunea la finele lunii aprilie ca vanzarea RBS Romania se va finaliza, cel mai probabil, in a doua parte a acestui an, dar daca pretul oferit nu va fi satisfacator, procesul ar putea fi amanat.

ABN Amro Romania isi schimbase denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008, dupa ce banca olandeza ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde de euro.

Grupul RBS a afisat la sfarsitul lunii februarie pierderi nete de 24,1 miliarde de lire sterline (34,3 miliarde de dolari) pentru 2008, ce au marcat cele mai puternice pierderi din istoria corporatista britanica.

Deutsche Bank vrea sa intre in Romania

Deutsche Bank anunta la finele lunii octombrie ca intentioneaza sa intre pe piata din Romania in 2010, pe segmentul clientilor corporate, prin deschiderea unei filiale sau sucursale bancare. Directorul Deutsche Bank pentru Germania si membru al boardului executiv, Juergen Fitschen, a spus ca banca nu va intra pe piata romaneasca printr-o achizitie, desi a aratat ca nu exclude preluarile in cazul in care vor exista
active bancare disponibile la preturi accesibile. Fitschen a subliniat ca Deutsche Bank este deschisa posibilitatilor de achizitie, pentru a-si consolida afacerile pe segmentul corporate.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: