Vladescu: Romania are destule resurse interne si sprijin extern pentru reluarea cresterii economice

Data publicarii: 23-12-2009 | Economie

Romania are destule resurse interne si sprijin extern pentru depasirea crizei si reluarea cresterii economice "in cateva luni", dar are nevoie de schimbarea perceptiei despre criza, a spus marti ministrul desemnat al finantelor, Sebastian Vladescu, la audierile din Comisiile reunite in Parlament.

"Avem suficiente resurse interne si sprijin extern pentru depasirea crizei si reluarea cresterii economice intr-un timp de ordinul lunilor", a spus Vladescu.

El a adaugat ca Romania are nevoie de o schimbare a perceptiei despre criza si o mai buna comunicare a autoritatilor cu populatia penru ca "a repeta ca maine mori nu te ajuta sa traiesti".

"Nu suntem intr-o situatie atat de disperata pe cat s-a creat impresia. Este nevoie de o mai buna comunicare cu cetatenii in privinta marjelor despre criza. Exista speranta ca aceasta proasta evolutie economica s-a oprit, dar cand ne uitam pe cifre vedem ca nu. Romania nu a iesit inca din criza economica", a explicat Vladescu.

Totodata, ministrul desemnat al finantelor a subliniat importanta atragerii de fonduri europene, mentionand ca vrea sa analizeze situatia fondurilor de prefinantare.

"In 2007 am creat un sistem de buffer pentru prefinantarea proiectelor. Mi s-a atras atentia ca acest buffer nu este folosit, iar in privinta cofinantarii este greu de utilizat", a spus Vladescu, precizand ca, in opinia sa, atragerea de fonduri europene nu e numai o prioritate, ci o necesitate pentru Romania.

Ministrul desemnat pentru portofoliul finantelor le-a mai spus parlamentarilor ca vrea accelerarea restituirii TVA, deoarece aceasta modalitate de finantare este "nociva", in conditiile in care poate crea "un blocaj la nivelul economiei".

"Desi ai impresia ca te finantezi ieftin, pe termen lung iti creezi o mare problema", a atentionat Vladescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: