CSA reaminteste ca asiguratorii vor aplica sistemul bonus/malus pentru polite RCA emise din ianuarie

Data publicarii: 23-12-2009 | Finante-Banci

Arbitrul asigurarilor reaminteste ca asiguratorii vor aplica sistemul bonus/malus pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) emise de la 1 ianuarie 2010, astfel ca un sofer fara daune in 2009 beneficiaza de o reducere de 10% la o polita incheiata pe o perioada de un an.

Daca timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%, intrucat normele CSA reglementeaza existenta a 14 clase de bonus, se arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Avand in vedere numarul de dosare de dauna avizate in temeiul politelor obligatorii RCA, rezulta ca cei mai multi dintre asigurati, circa 90%, vor beneficia de bonus intrucat nu provoaca evenimente", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Sistemul bonus-malus se aplica la tarifele RCA stabilite de asiguratori, notificate la CSA si publicate pe propriile pagini de internet. De asemenea, tarifele de prima aferente asigurarilor RCA emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoana fizica intr-o perioada de referinta, se mai arata in comunicat.

Prima mai mare cu pana la 200% pentru soferii cu mai multe accidente la activ

Clauza de malus (majorarea primei) se aplica in functie de numarul de daune produse si platite, putand ajunge pana la 200%, se mai arata in comunicatul CSA.

Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in temeiul politei de RCA detinuta de acesta, potrivit CSA.

Intr-o astfel de situatie, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum si indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident), se mai arata in comunicat.

Coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat doar in situatia in care, la momentul producerii evenimentului, vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei, potrivit CSA.

Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevad ca, in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Asigurarile RCA emise in sistem electronic

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a reamintit ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, politele de asigurare RCA vor fi emise in sistem electronic. Potrivit normelor, emiterea electronica este definita ca fiind subscrierea politei RCA simultan cu inregistrarea si stocarea instantanee in sistemul informatic al asiguratorului a datelor cuprinse in polita, se mai arata in comunicat.

Aceasta inseamna ca asiguratorul va prelua datele necesare a fi inscrise in polita direct in sistemul informatic si va elibera polita asiguratului din sistemul informatic.

La fel ca si pana in prezent, asiguratorul va inmana totodata asiguratului si vigneta pe care acesta din urma are obligatia sa o aplice pe parbriz. In acest fel, se asteapta ca erorile umane de completare a politelor RCA sa se diminueze, ceea ce va avea ca efect si cresterea acuratetei bazei de date CEDAM.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: