Cel mai rapid tren de mare viteza, inaugurat in China

Data publicarii: 27-12-2009 | International

China a inaugurat sambata o noua linie de transport pe cale ferata a pasagerilor pe care va circula un tren de mare viteza intre metropolele Wuhan /in centrul tarii/ si Canton /sud/, cu o viteza medie de 350 km/h, ceea ce face din el trenul cel mai rapid din lume, potrivit autoritatilor, citate de AFP.

Aceasta linie cu lungimea de 1.069 km, ale carei lucrari au fost lansate in iunie 2005, este doar un tronson al celei care va lega in final Beijingul de Canton, capitala provinciei Guangdong, a indicat agentia Xinhua /China Noua/.

Ruta Wuhan-Canton va fi astfel parcursa in trei ore, fata de 10, inainte de intrarea in functiune a trenului de mare viteza, potrivit televiziunii oficiale CCTV. 'Viteza trenului poate creste pana la 394,2 km/h, acesta fiind cel mai rapid din lume in functiune cu doua trenuri cuplate in dubla tractiune', a declarat Zhang Shuguang, directorul Biroului transporturilor in Ministerul Cailor Ferate.

Viteza medie a trenurilor de mare viteza este de 243 km/h in Japonia, 232 km/h in Germania si 277 km/h in Franta, potrivit inginerului Xu Fangliang, supraveghetor general al liniei Wuhan-Canton, citat de Xinhua.

Noua linie va putea, de asemenea, sa descongestioneze traficul de marfuri provenind din regiunea industriala Guangdong, una dintre principalele zone industriale ale Chinei.

Beijingul conduce un program ambitios de dezvoltare feroviara care vizeaza sa doteze China cu 120.000 km de linii /fata de 86.000 km in prezent/, fiind a doua tara din lume din acest punct de vedere dupa SUA, dintre care 12.000 km cu trenuri de mare viteza.

Prima linie de mare viteza a fost inaugurata in perioada Jocurilor Olimpice din august 2008, asigurand legatura intre Beijing si orasul portuar Tianjin in jumatate de ora.

In septembrie, autoritatile chineze au indicat ca au nevoie de aproape 300 de miliarde de dolari /peste 205 miliarde de euro/ pentru construirea a 42 de linii de mare viteza pana in 2012 pentru a sustine cresterea economica.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: