Angajatii, obligati sa lucreze in birouri din ce in ce mai mici

Data publicarii: 27-12-2009 | HR/Cariere

In ultimii ani, multe companii au schimbat sediile largi, care ofereau spatiu generos pentru fiecare angajat, cu altele sensibil mai mici. Tendinta a fost accelerata si mai mult in perioada recesiunii, ca urmare a necesitatii reducerii costurilor si cresterii productivitatii.

"Majoritatea clientilor nostri si-au manifestat dorinta de reducere a spatiului alocat pentru fiecare angajat, trendul devenind dominant inca de la sfarsitul anilor '90", spune pentru Wall Street Journal Tom Polucci, vicepresedinte al companiei globale de design interior HOK Group.

El arata ca designul noilor birouri trebuie sa se incadreze intr-o suprafata medie de 14 metri patrati, in scadere sensisibila fata de acum cinci ani, cand media era de aproape 20 metri patrati.

Alte companii cu prezenta semnificativa pe piata amenajarii spatiilor de birou, printre care Stantec, DEGW, Mancini Duffy si M. Arthur Gensler&Associatii, au raportat concluzii similare. De la inceputul anilor 2000 si pana in prezent, spatiul alocat fiecarui angajat s-a micsorat, in multe cazuri, cu 50%.

Cea mai evidenta tendinta a fost eliminarea aproape definitiva a partitionarii spatiului. In locul suprafetelor separate de ziduri sau paravane, arhitectii au impus spatiile deschide, care au dus, totodata, si la eliminarea oricarei forme de intimitate a angajatilor. O alta modalitate prin care s-a obtinut micsorarea birourilor a fost desfiintarea spatiului alocat angajatilor a caror activitate se desfasoara mai ales in afara sediului.

Oficialii companiilor sustin ca decizia de a elimina partitionarea spatiului are ca efect nu doar reducerea costurilor prin micsorarea suprafetei inchiriate, ci si impulsionarea colaborarii dintre colegi. "Faptul ca nu mai exista ziduri ofera tuturor angajatilor vizibilitate si contact direct. Astfel, colaborarea dintre ei va fi mult mai usora", spune Mehmet Ozpay, vice-presedinte al MetLife.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: