MFP vrea sa atraga 10-12 mld. lei prin emisiuni de titluri pe piata interna in trimestrul I din 2010

Data publicarii: 28-12-2009 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat un volum indicativ cuprins intre 10 si 12 miliarde lei pentru emisiunile de titluri de stat pe piata interna in primele trei luni din 2010, urmand ca deficitul bugetar sa fie finantat anul viitor in proportie de circa 50% de pe piata interna.

Astfel, "in anul 2010, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul deficitului bugetar, de 5,9% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 50% de pe piata interna si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2010, care este in suma de 24,59 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat", mai precizeaza MFP.

Totodata, Finantele au in vedere atragerea de resurse de pe pietele internationale de capital in functie de evolutiile pietelor financiare si de oportunitatile oferite de acestea.

Potrivit calendarului emisiunilor de titluri de stat pe 2010, pe piata interna se vor emite certificate de trezorerie cu discont cu scadente de 6 si 12 luni, se vor redeschide emisiunile de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadente de 3,5 si 10 ani in scopul optimizarii portofoliului de titluri de stat si in functie de apetitul participantilor din piata.

Pentru certificatele de trezorerie cu discon, licitatiile vor fi organizate de patru ori pe luna, avand ca data de licitatie ziua de luni si data de decontare ziua de miercuri, iar pentru obligatiunile de stat de tip benchmark, lictatiile vor fi organizate in prima si a treia saptamana a lunii, avand ca data de licitatie ziua de joi si data de decontare ziua de luni. Exceptiile de la aceasta regula sunt determinate de sarbatorile legale.

NewsIn