Cinci sefi ai Directiei de Finante Dambovita au fost trimisi in judecata de procurorii DNA

Data publicarii: 28-12-2009 | Actualitate

Cinci persoane din conducerea Directiei Finantelor Publice Dambovita si trei reprezentanti ai SC SORPAU Targoviste, firma care se ocupa cu fabricarea alcoolului, au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti.

Intr-un comunicat al DNA se arata ca Vasile Moldovan, sef Birou Administrare Contribuabili Mari din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dambovita, va fi judecat pentru abuz in serviciu in forma calificata. Totodata, Stefan Stoica, director al Directiei Metodologie, Administrare a Veniturilor Statului si adjunctul sau, Maria Tanase, Nicolae Sasu, sef Birou Administrare Monopol de Stat si Elena Adriana Bratosin, director general adjunct al Directiei Finantelor Publice Dambovita vor fi judecati pentru neglijenta in serviciu in forma agravanta.

Si reprezentantii firmei SORPAU SRL Targoviste au fost trimisi in judecata. Astfel, Ana Maria Marian, fost administrator al S.C. SORPAU SRL Targoviste, va fi judecata pentru favorizarea infractorului, Constantin Simion, si el fost administrator al societatii comerciale pentru evaziune fiscala, iar Petru Fabian, fost asociat unic al SORPAU pentru evaziune fiscala.

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in perioada 27 ianuarie - 7 martie 2003, administratorul firmei l-a determinat pe presedintele comisiei de receptie a marfurilor sa intocmeasca 151 note de intrare - receptie atestand operatiuni comerciale nereale. Este vorba de achizitii de bauturi alcoolice naturale in cantitate de peste 4.900.000 litri de la o societate comerciala din judetul Valcea. Aceasta, pentru a da o provenienta licita productiei proprii de alcool, introduse pe piata. Astfel, prin ascunderea sursei taxabile (accizei) si sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale pe linia impozitului pe profit si a TVA-ului, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de peste 7.300.000 lei.

"Inculpatul Fabian Petru - asociat unic si administrator in fapt al S.C. SORPAU S.R.L. Targoviste l-a determinat inculpatul Simion Constantin, administrator in acte al aceleiasi societati si presedinte al comisiei de receptie a marfurilor sa intocmeasca 151 note de intrare - receptie atestand operatiuni comerciale nereale, respectiv achizitii de bauturi alcoolice naturale in cantitate de 4.934.950 litri de la o societate comerciala din judetul Valcea. Aceasta, pentru a da o provenienta licita productiei proprii de alcool a SC SORPAU SRL, introduse pe piata", se arata in comunicatul DNA.

Ca urmare, Garda Financiara Centrala a dispus sechestru asupra bunurilor firmei, in vederea recuperarii prejudiciului. In acest context, potrivit sursei citate, Vasile Moldovan - in calitate de sef Birou Administrare Contribuabili Mari din cadrul DGFP Dambovita si persoana delegata de conducerea unitatii pentru luarea masurilor de punere in executare a sechestrului, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, prin neidentificarea tuturor bunurilor sechestrabile, precum si nevalorificarea acestora in conditiile prevazute de lege. In plus, firma a vandut catre o alta societate peste 900.000 l bauturi alcoolice, desi la vanzarea lor ar fi fost necesara o aprobare prevazuta de lege si virarea sumei rezultate din vanzare catre bugetul de stat, aspecte care au fost ignorate. Aceleasi acuze, ca nu au aplicat sechestrul in conditiile prevazute de lege, li se aduc si celorlalte persoane din conducerea Directiei de Finante. Ministerul Finantelor Publice - Garda Financiara se constituie parte civila in procesul penal cu suma stabilita drept prejudiciu, respectiv 7.300.000 lei.

"In cauza, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Simion Constantin, Fabian Petru si Moldovan Vasile", mai precizeaza sursa citata.

Dosarul a fost trimis la Judecatoria Targoviste.

NewsIn