BNR: in august activitatea economica va fi la acelasi nivel ca in iulie

Data publicarii: 22-08-2006
Rezultatele sondajului de conjunctura realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru luna august, arata ca principalii indicatori ai activitatii industriale si din constructii nu se modifica semnificativ fata de iulie, potrivit buletinului lunar publicat luni de BNR, informeaza NewsIn. "Dupa decelerarea de ritm anticipata pentru iulie, managerii intervievati nu estimeaza o redresare a productiei pentru luna august, dat fiind diminuarea cu inca sapte puncte procentuale a soldului conjunctural (plus 11%, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni)", se arata in buletinul de conjunctura din luna august.

Comenzile primite de industriasi se vor situa la un nivel asemanator cu cele din iulie. "Majorarea volumului total al comenzilor va fi probabil mai vizibila in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, in sectorul constructiilor, in industria materialelor de constructii si in industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice", arata studiul BNR.

Asteptari nefavorabile privind perioada urmatoare au fost mentionate de managerii din industria mijloacelor de transport, productia de electricitate, energie termica, gaze, prelucrare a petrolului si carbunelui si tratare a combustibililor nucleari.

 Gradul mediu de utilizare a capacitatilor de productie se va mentine la un nivel asemanator celui din luna iulie, de 81%, potrivit studiului.

In august, managerii estimeaza o diminuare a stocului de produse finite, in timp ce dsponibilul de materii prime se va situa la un nivel normal. Insuficienta cererii este considerat de un manager din cinci ca fiind principalul factor care limiteaza activitatea din industrie si constructii, care "va afecta in principal industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, sectorul constructiilor si industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun, in proportie de 35% pana la 63%", se mai rata in studiu.

Alti factori importanti care vor limita activitatea econumica vor fi, in opinia managerilor, influenta nefavorabila a evolutiei cursului de schimb si blocajul financiar(pentru 14% dintre cei chestionati), lipsa materiilor prime (pentru 7%) si nivelul ridicat al dobanzilor bancare (pentru 6%).

Doua treimi din manageri estimeaza ca numarul de salariati din firma lor va ramane acelasi, in timp ce 24% cred ca numarul lor va scadea si doar 11% considera ca numarul angajatilor va creste, arata studiul BNR.

Aproape un sfert dintre manageri managerii chestionati estimeaza ca preturile de productie din industrie si constructii se vor majora si doar 1% cred ca acestea se vor diminua. Trei patrimi dintre manageri cred totusi ca preturile nu se vor schimba.

Mai mult de jumatate dintre companii (60%) vor pastra acelasi nivel al investitiilor, in timp ce peste un sfert (28%) intrevad o majorare a efortului investiutional, iar 11% sunt pesimisti in privinta investitiilor. "Luna august va consemna continuarea acumularilor de capital in industrie si constructii", se apreciaza in raportul bancii centrale.

Managerii din sectoarele de constructii, prelucrare a lemnului si materiale de constructii sunt optimisti in privinta profiturilor pe care firmele lor le vor obtine, in timp ce cei chestionati din industria mijloacelor de transport, industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte estimeaza profituri in scadere.

Sondajul de conjunctura se desfasoara cu sprijinul sucursalelor BNR si se bazeaza pe un esantion reprezentativ din fiecare judet. "Incepand cu luna august 2005, componenta esantionuilui a fost extinsa, numarul unitatilor selectate depasind in prezent 420", se mentioneaza in studiul bancii centrale.
 
Sursa: NewsIn

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: