Inflatia nu se va incadra in intervalul tintit de BNR, pentru al treilea an consecutiv

Data publicarii: Astazi, 29-12-2009 | Economie

BNR va rata in 2009 tinta de inflatie pentru al treilea an consecutiv, din cauza unor factori asupra carora nu are influenta, precum accizele la tutun, dar indicatorul se va incadra cel mai probabil in intervalul tintit pentru anul viitor, ceea ce va permite relaxarea dobanzii de politica monetara.

Rata anuala a inflatiei a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, dupa ce s-a ridicat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.

Analistii estimeaza pentru finele acestui an o rata a inflatiei de 4,7% sau 4,8% si majoritatea anticipeaza incadrarea indicatorului in tinta stabilita de BNR pentru 2010, de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual.

Banca Nationala a Romaniei a stabilit pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca indicatorul se va plasa la 4,5% in luna decembrie.

Analistii au opinii diferite privind rata anuala a inflatiei din 2010, care variaza intre 2,8% si 5%, dar estimeaza reduceri ale dobanzii de politica monetara de marimi similare, cuprinse intre 1 si 1,5 puncte procentuale, de la nivelul actual de 8%. BNR a tinteste in 2010 incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 - 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 2,6%.

Rata anuala a inflatiei a crescut in noiembrie pentru prima data dupa opt luni consecutive de declin, la 4,65%, in contextul unei majorari lunare de 0,67%, determinata in principal de avansul preturilor la tigari si combustibili.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

Financiarul