Numarul piramidelor financiare identificate in SUA in 2009, de patru ori mai mare decat in 2008

Data publicarii: 29-12-2009 | International

Daca 2008 va ramane in istorie ca anul in care a fost descoperita cea mai mare piramdida financiara din istoria Statelor Unite ale Americii, organizata si tinuta in viata aproape un deceniu de Bernard Madoff, 2009 s-a afirmat prin numarul record al schemelor de acest fel identificate de autoritati.

Conform unui raport realizat de analistii Associated Press, in acest an au fost de patru ori mai multe escrocherii financiare bazate pe asa-numitul model Ponzi, mai mult de 16,5 miliarde dolari disparand in acest fel.

In 2008, doar piramida financiara pusa la cale de Madoff a adus pierderi de 50 miliarde dolari. Ca si anul trecut, si in 2009 zeci de mii de investitori si-au pierdut economiile in cele peste 150 de scheme Ponzi descoperite.

Sumele implicate au variat de la doar cateva mii de dolari pana la 7 miliarde dolari, cum a fost cazul celei organizate de finantistul Allen Stanford.

Numarul mare al piramidelor financiare descoperite in ulimii ani este in directa legatura cu declansarea crizei financiare. "Colapsul modelelor de business promovate de banci a dus, colateral, la revelarea unor afaceri frauduloase, care mult timp s-au ascuns sub masca unor investitii legale", spune un oficial al Departamentului de Justitie din SUA.

George Trifu