Autoritatile romane inventeaza plombele provizorii pentru gropi si spun ca la primavara plombam din nou

Data publicarii: Astazi, 29-12-2009 | Actualitate

Imediat dupa ce zapada a fost inlaturata, cateva strazi din Capitala si zeci de drumuri nationale au ramas pline de gropi. Pe bulevardele Kiseleff, 13 Septembrie, Regina Elisabeta, Kogalniceanu, in Piata Charles de Gaulle, pe Soseaua Mihai Bravu, la intrarile si iesirile din Bucuresti s-au cascat adevarate cratere. Luni, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu le-a cerut tuturor firmelor responsabile cu intretinerea strazilor sa treaca la astuparea gropilor "imediat ce sta ploaia" iar bucurestenilor sa ajute la contabilizarea gropilor telefonand la Dispeceratul Integrat de Urgenta.

La numarul de telefon 0800 800 882, locuitorii sunt rugati sa anunte" gropile formate in ultimele zile pe strazile din Bucuresti". Pentru formarea craterelor din carosabil edilii au si o explicatie. Potrivit viceprimarului general al Capitalei, Mircea Raicu " acolo unde asfaltul a imbatranit s-au produs fisuri in care a patruns apa. Aceasta a inghetat si a dislocat asfaltul. Un alt motiv il reprezinta si caracterul agresiv al substantelor cu care s-a actionat pentru inlaturarea ghetii".

Acum , calitatea substantelor folosite la deszapezire face obiectul unei anchete cerute de Oprescu. Verificarea vine dupa ce viceprimarul PRM, Victor Iovici a afirmat ca firmele responsabile cu deszapezire au imprastiat pe strazi cantitati impresionante de nisip cu sare. O hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, aprobata in mandatul fostului primar general, Adriean Videanu, interzice imprastierea de sare in caz de polei, pentru a nu fi afectat carosabilul.

Strazile se plombeaza pe polei

Marti, cand conditiile meteo nu erau prielnice turnarii plombelor, drumarii au iesit oficial pe strazi. Potrivit viceprimarului general al Capitalei Victor Iovici " dimineata e polei, sera la fel, apa patrunde in fisuri. Astuparea gropilor a inceput de ieri (luni cand afara ploua cu galeata-nr) si speram sa terminam in trei zile O sa tina,
la primavara plombam din nou si le face si mai bine". In privinta strazilor cu piatra cubica, cele mai afectate de trecerea plugurilor, edilii sustin ca acestea sunt monument istoric si necesita refacerea intregii infrastructurii. Pentru reabilitarea strazilor cu piatra cubica "monument istoric" specialistii lucreaza la intocmirea proiectelor. Viceprimarul Mircea Raicu sustine ca investitia a fost aprobata si ca lucrarile de refacere vor dura cativa ani. "Reabilitarea strazilor cu piatra cubica este aprobata si nu costa mai mult decat un drum obisnuit. Pentru astuparea gropilor, bucurestenii nu platesc nimic. Toate cheltuielile sunt suportate de firmele care au aceste strazi in intretinere" a mai declarat Mircea Raicu.

Integral in Gandul