Membrii Consiliului Fiscal vor fi nominalizati de Academia Romana, BNR, ASE, IBR si ARB

Data publicarii: 03-01-2010 | Finante-Banci

Cei cinci membri ai Consiliului Fiscal vor fi nominalizati de Academia Romana, Banca Nationala a Romaniei, Academia de Studii Economice, Institutul Bancar Roman si de Asociatia Romana a Bancilor, mandatul acestora fiind de 5 ani, arata proiectul legii responsabilitatii fiscale.

"Consiliul Fiscal este o autoritate independenta, compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului si Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiectiilor bugetare si a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu si lung", se mai arata in documentul aprobat de Guvern.

Membrii Consiliului "nu vor solicita sau primi instructiuni de la autoritatile publice sau de la orice alta institutie si autoritate".

Totodata, Consiliul Fiscal va fi numit de catre presedintele Academiei Romane, in urma avizului Parlamentului, pe o perioada de 5 ani. Membrii forului nu pot fi realesi la finalizarea mandatului. Daca mandatul unuia dintre membri a incetat dupa o perioada de 3 ani, acesta poate fi reales o singura data.

De asemenea, Consiliul isi va alege prin vot un presedinte si un vicepresedinte. Remuneratiile celor doi vor fi la nivelul celor de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat.

"Ceilalti membri ai Consiliului Fiscal au dreptul la o imdemnizatie de sedinta de 10% din indemnizatia presedintelui, dar nu mai mult de 20% lunar in cazul in care au participat la doua sau mai multe sedinte in cadrul lunii respective", mai prevede proiectul de lege.

Nu pot fi nominalizate pentru Consiliul Fiscal persoane care "cu 2 ani inainte de nominalizare au detinut o functie de demnitate publica in cadrul guvernului" ori au fost "membri ai Parlamentului Romaniei sau European, sau au detinut o functie de conducere in cadrul unui partid politic".

In acelasi timp, nu pot fi nominalizati ca membri in Consiliu daca "sotul/sotia, parintii, copiii, fratii/surorile sau alte rude sau afini pana la gradul al II-lea inclusiv detin o functie de demnitate publica in Guvern, sunt membri ai Parlamentului Romaniei sau European sau detin o functie de conducere in cadrul unui partid politic".

Principalele atributii ale Consiliului sunt "analiza si elaborarea de opinii si recomandari asupra prognozelor macroeconomice si bugetare oficiale, sau asupra strategiei fiscal-bugetare.

Consiliul trebuie totodata sa evalueze performantele fiscal-bugetare ale Guvernului in raport cu obiectivele fiscale si prioritatile strategice specificate in Strategia fiscal-bugetara, precum si cu principiile si regulile fiscale prevazute in lege.

NewsIn