Dobanzile scad usor in 2010. Ce sanse ai sa primesti un credit

Data publicarii: Astazi, 04-01-2010 | Finante-Banci

Desi se estimeaza conditii mai bune de creditare, bancile vor avea putini clienti, pentru ca cei mai multi dintre ei fie nu au siguranta locului de munca, fie sunt deja la Biroul de Credite.

Imprumuturile se vor ieftini usor la inceputul anului, dupa ce in ultima luna a anului trecut, unele banci au redus cu peste doua puncte procentuale dobanzile la credite. "In mod normal, trendul de scadere a dobanzilor la credite va continua si in trimestrul urmator din 2010, la creditele nou acordate. Este vorba despre scaderi usoare, de pana un punct procentual", a declarat pentru Gandul analistul financiar Aurelian Dochia. Tendinta de ieftinire a creditelor este o consecinta a stabilizarii situatiei economice, atat la nivelul productiei, cat si pe pietele financiare.

Chiar si cu aceste taieri de dobanzi, romanii nu se vor mai inghesui sa ia credite ca acum un an, din cauza scaderii veniturilor si a instabilitatii de pe piata muncii. Mai mult decat atat, vor fi putini romani care isi vor mai putea lua credite pentru ca sunt inregistrati la biroul de credite drept restantieri. La nivelul lunii octombrie 2009, din cei sub un milion de debitori la banci, peste 200.000, cu credite mai mari de 20.000 de lei, erau restantieri, durata pastrarii acestor date fiind de patru ani.

Startul ieftinirii creditelor s-a dat in decembrie

Semnalul reducerilor a fost dat inca de la inceputul lunii decembrie de mai multe banci, care au taiat din dobanzile diferitelor tipuri de credite, dar au redus si din cele la depozite. Banca Romaneasca, de exemplu, a redus cu 2% dobanda la creditele de consum cu garantii imobiliare in lei, iar BRD - Groupe Societe Generale a taiat 2-2,5 puncte procentuale din dobanzile la credite ipotecare si 1-1,1 puncte procentuale la celelalte tipuri de imprumuturi. Si Raiffeisen Bank a scazut dobanzile la creditele noi in euro si in lei, incepand cu ultima zi a anului 2009. Banca a redus astfel marjele de dobanda aplicate la creditele negarantate in euro, nou acordate, cu pana la 7 puncte procentuale si cu pana la 1,5 puncte procentuale la creditele ipotecare in euro si moneda nationala.

Chiar daca se vede tendinta de ieftinire a imprumuturilor, nu toate bancile vor adopta unitar aceasta politica. Presedintele BCR, Dominic Bruynseels, a estimat recent ca in 2010 dobanzile la imprumuturile in lei vor scadea, in timp ce la valuta ar putea creste.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: