40.000 de euro aruncati din greseala la gunoi

Data publicarii: 06-01-2010 | Diverse

O familie din Alba Iulia a ramas fara economiile de-o viata, 40.000 de euro, dupa ce femeia a facut curatenie de Sarbatori si a aruncat la ghena "pusculita": o pereche veche de bocanci unde erau ascunsi banii. Maria Boti a gasit la gunoi, de Craciun, o pereche de bocanci. A vrut sa-i vanda in talcioc, dar nu i-a cumparat nimeni. Chiar inainte sa-i arunce-n foc, a descoperit in ei bani care s-o scoata din saracie.

Pagubitii" Calin si sotia sa, s-au casatorit in urma cu 15 ani. Ei au inceput din primul an de casnicie sa economiseasca bani pentru un teren si o casa. De-a lungul timpului, cei doi au adunat suficient pentru ca, anul trecut, sa cumpere pamantul dorit.

Restul, 40.000 de euro, au fost pastrati in continuare in pusculita, acasa. "Am avut o experinta nefericita la FNI si nu am mai avut incredere in banci, de aia i-am pastrat in casa", a explicat, ieri, femeia care nu doreste sa-si faca publica identitatea.

De frica hotilor, Calin a ales sa ascunda cei 40.000 de euro, in bancnote de 500 de euro, intr-o cizma mai veche. In decembrie, barbatul a dus cizmele la reparat. Si-a anuntat sotia de schimbare, dar femeia nu a fost atenta. Asa ca, inainte de Craciun, atunci cand a facut curat in casa, a aruncat la gunoi "pusculita".

"Era o pereche de ghete vechi, demodate, pe care nu le-am mai folosit. Atunci nu am realizat ca banii sunt acolo. Stiam ca sunt undeva printre papuci, dar nu in acele ghete", a spus femeia. Cei doi nu si-au dat seama ca au aruncat la gunoi 40.000 de euro decat la 31 decembrie. Disperati, oamenii, comercianti in pietele din oras, au incercat mai intai sa refaca singuri circuitul bocancilor pierduti fara sa stie insa daca-si vor mai recupera vreodata economiile.

Ghetele, scoase la vanzare

Intre timp, o familie de rromi care traieste din ceea ce gaseste prin ghenele de gunoi a luat din container ghetele norocoase. "Noi umblam la container si luam tot ce gasim. Din asta traim. Am gasit ghetele langa container, le-am luat si le-am dus acasa. Le-am dus, apoi, in talcioc sa le vand de doua ori, da' nu le-a cumparat nimeni. Atunci i-am dus acasa sa-i bag in foc. Pe unul l-am bagat, o ars. Unul a ramas. O fata a bagat piciorul si a simtit ceva in varf. Asa am gasit banii", a spus Maria Boti, cea care a vazut in perechea de incaltari rost de castig.

Cei 12 membri ai familiei, dintre care 10 copii cu varste intre 15 si 30 de ani, locuiesc intr-o baraca de lemn din "Lumea Noua", un cartier de rromi din Alba Iulia. Primul gand cand au descoperit "comoara" a fost sa cumpere o casa noua. "I-am zis la barbatu' meu ca, daca Dumnezeu a dat norocul asta peste noi, sa mergem sa cumparam o casa. Ne-am dus la Cunta, am vazut anuntul pe casa, am intrat si am dat 22.000 de euro. Dupa Sarbatori urma sa facem contractul", a povestit Maria.

Au mai recuperat doar 33.000 de euro

Politistii au aflat de patania celor doi abia luni, 4 ianuarie. Calin, impreuna cu avocatul sau, s-a dus sa depuna plangere. "Au ascuns banii de frica hotilor. Anul trecut si-au cumparat un teren si anul acesta voiau sa isi construiasca o casa", a explicat avocatul Ioan Galis. Circuitul banilor a fost descoperit in mai putin de o zi. Ei au recuperat 11.000 de euro de la Maria Boti, iar alti 19.000 de la cel care a vandut casa de Craciun.

"Au venit la mine in ziua de Craciun si au zis ca vor sa cumpere casa. Au spus ca au fost in Franta si au muncit si de acolo au bani. Am cerut 35.000 de euro, dar am acceptat 22.000 cand am vazut ca au toti banii", a spus Alex Alecu, proprietarul care nu a apucat sa se bucure de afacerea facuta. El va restitui azi si diferenta de 3.000 de euro.

Maria Boti banuieste ca vecini din cartier au spus politiei ca a gasit banii. "Cred ca o fost ceva paratura din cartier. M-am trezit ca m-au sunat de la politie. Cat am avut la mine le-am dat. Restul am mancat si am baut", a completat femeia. Aceasta a apucat sa cumpere doar o pereche de cizme, o geaca si o pereche de pantaloni pentru copiii ei.

Maria Boti si concubinul ei sunt cercetati pentru "insusire a bunului gasit", fapta penala care se pedepseste cu inchisoarea de la o luna la trei luni sau cu amenda penala.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: