Islanda sustine ca nu risca sa intre in incapacitate de plata dupa coborarea ratingurilor

Data publicarii: 06-01-2010 | International

Ministrul islandez de finante, Steingrimur Sigfusson, a declarat ca statul nu va intra in incapacitate de plata, chiar daca ratingul creditelor a fost coborat sub nivel de investment grade, dupa ce presedintele a blocat acordul privind depozitele Icesave, relateaza Bloomberg.

"Cred ca nimic nu indica intrarea Islandei in incapacitate de plata", a declarat Sigfusson. Chiar si asa, "rabdarea fata de Islanda se apropie de final. Aceasta este o realitate cu care trebuie sa ne confruntam", a completat el.

Islanda incearca sa depaseasca efectele prabusirii sistemului bancar, ce a lovit grav economia in urma cu 15 luni. Un acord in privinta asa-numitelor depozite constituite de cetateni straini la Icesave este ultimul pas spre revenirea financiara a Islandei. Esecul promulgarii acetei legi ar putea pune in pericol un acord international de salvare si a dus deja la coborarea ratingurilor.

Presedintele Olafur R. Grimsson a blocat marti acordul privind depozitele Icesave, dupa ce a primit o petitie semnata de peste 60.000 din cei 320.000 de locuitori ai Islandei. Noua lege, careia i se opun, potrivit sondajelor, circa 70% dintre cetateni, a obligat Islanda sa utilizeze fonduri de 5,5 miliarde dolari imprumutate de la Marea Britanie si Olanda, pentru a despagubi detinatorii de depozite din cele doua tari, in urma falimentului bancii Landsbanki in octombrie 2008.

"Situatia este foare dificila. Misiunea primita a fost destul de dificila si suntem ingrijorati de progresul si de revenirea economiei", a avertizat Sigfusson.

Decizia luata de Grimsson nu inseamna neaparat ca programul de salvare dirijat de Fondul Monetar International (FMI) va fi abandonat, atat timp cat tarile ce s-au angajat sa finanteze creditul de urgenta catre Islanda isi mentin pozitia, a declarat Mark Flanagan, seful misiunii FMI in Islanda. FMI se va consulta cu tarile ce vor oferi finantarea, a mai spus acesta.

Anuntul lui Grimsson a determinat agentia de evaluare financiara Fitch sa coboare ratingul Islandei la 'BB+', cu o treapta sub nivelul de investment grade. Ratingul are perspectiva negativa.

Agentia Standard & Poor's a pus ratingul 'BBB-' sub supraveghere cu perspectiva negativa, indicand "eventualitatea unei coborari, in cazul in care nesiguranta politica se va accentua si in cazul in care situatia precara a lichiditatii persista".

"Aceste retrogradari pun din ce in ce mai multe probleme in legatura cu finantarea bilaterala si multilaterala a programului de salvare pentru Islanda", a declarat directorul Fitch, Paul Rawkins.

Islanda se bazeaza pe un credit de 2,1 miliarde dolari de la FMI si pe fonduri de 2,5 miliarde dolari puse la dispozitie de tarile nordice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: