Chiriile apartamentelor noi, de pana la patru ori mai mari decat ale celor vechi

Data publicarii: Astazi, 07-01-2010 | Imobiliare

Desi dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale nu si-au dorit sa devina rentieri, volumul foarte slab de vanzari inregistrat pe piata de profil in 2009 i-a facut pe foarte multi sa incerce cealalta varianta a valorificarii proprietatii - darea cu chirie. Un sir de ansambluri rezidentiale din Bucuresti, dar si de la periferie, ofera in prezent locuinte pentru cei care fie nu dispun de bani pentru cumparare, fie nu sunt interesati sa cumpere.

Chiriile garsonierelor din ansamblurile rezidentiale finalizate in cursul anului trecut dar vandute partial sunt cu 30% pana la de doua ori mai scumpe comparativ cu preturile practicate de proprietarii de locuinte de cartier, conform datelor unei analize realizate de magazinuldecase.ro impreuna cu compania Benevo. In ceea ce priveste apartamentele cu doua si trei camere, diferentele intre cele doua piete sunt mai accentuate. Daca preturile minime ale chiriilor difera cu doar 50 de puncte procentuale, comparatia intre cele maxime duce ordinul de marime la cateva sute de procente. Astfel, cea mai scumpa locuinta de cartier (doua camere) din Sectorul 1 are o chirie lunara, potrivit magazinuldecase.ro, de numai 420 de euro. In schimb, cea mai scumpa chirie pentru un apartament cu doua camere intr-un ansamblu rezidential este de 1.600 de euro/luna (Baneasa Rezidential).

In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, diferenta este de la 550 de euro/luna pentru un apartament vechi in Sectorul 1 si 2.000 de euro/luna pentru un apartament cu numar similar de camere in acelasi cartier - Baneasa Rezidential.

In ansamblurile rezidentiale noi, exceptand Greenfield, unde chiria unui apartament cu doua camere este de 473 de euro/luna, in celelalte ansambluri analizate preturile chiriilor sunt in jurul a 500 euro/luna - UK (Ghencea), Citadella (Titan), Edenia (Titan), New Town (Dristor) si Rose Garden (Colentina). In ansamblurile de "fite", Baneasa Rezidential, Monte Carlo Palace sau City Center, chiriile lunare variaza intre aproximativ 1.000 si 1.600 de euro. Aceleasi cartiere ofera trei camere cu chirii incepand de la 1.150 euro/luna (Green City) la maximum 2.000 euro/luna (Baneasa Rezidential). 
 
Chiriile locuintelor vechi versus noi

Pentru apartamentele din cele 15 ansambluri rezidentiale noi analizate, valorile medii sunt cuprinse intre 400 si 2.600 de euro. Daca luam pe fiecare categorie, cele mai ieftine garsoniere sunt in ansamblul Greenfield, chiria medie fiind de 400 de euro, iar cele mai scumpe in Monte Carlo Palace, unde nivelul mediu este de 850 de euro. In cazul apartamentelor de doua camere, tot in imobilele din Greenfield se inregistreaza chiria medie cea mai scazuta - 473 de euro. Cele mai scumpe locuinte de doua camere sunt in Baneasa Rezidential, valoarea medie a chiriei fiind de 1.600 de euro. Cat priveste imobilele cu trei camere, minimul il au apartamentele de acest tip din ansamblul Cosmopolis - 530 de euro, iar maximul imobilele din Baneasa Rezidential - 2.000 de euro.

In ceea ce priveste imobilele vechi, pentru garsoniere, apartamente de doua, respectiv de trei camere, cele mai scumpe sectoare se arata a fi 1 si 5, iar cele mai ieftine, sectoarele 4 si 2. Astfel, pentru garsonierele din sectoarele 1 si 5 proprietarii solicita 300-320 euro/luna. Apartamentele cu doua si trei camere se inchiriaza in aceste sectoare cu 400-425 euro/luna, respectiv 470-550 euro/luna. In Sectorul 4, pentu o garsoniera se cere o chirie medie minima de 250 de euro, iar trei camere se inchiriaza cu maximum 370 de euro/luna.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: