Monedele euro ar putea fi turnate la Brasov, sutine Titus Corlatean. BNR nu comenteaza

Data publicarii: 11-01-2010 | Finante-Banci

Monedele euro ar putea fi turnate la societatea comerciala "Metrom" din Brasov, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, senatorul de Brasov Titus Corlatean. Corlatean a precizat ca proiectul de care se ocupa este in curs de derulare, iar pana in acest moment au fost facute mai multe demersuri, impreuna cu conducerea societatii, la Banca Nationala a Romaniei (BNR) si la Monetaria Statului.

Contactat de ziarul "Gardianul", Adian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, nu a dorit sa comenteze afirmatiile senatorului social-democrat. "Procedura de acreditare este in curs si cuprinde doua etape. Mai intai este necesara acreditarea pentru a produce si monede in lei, care este in curs si deja setul de rondele pentru monedele de 50 de bani si cel pentru celelalte monede sunt supuse acreditarii la Banca Nationala. Obtinerea acestei acreditari deschide de o maniera foarte clara posibilitatea ca monedele euro sa fie produse la societatea Metrom, ceea ce ar fi un mare succes pentru economia romaneasca", a spus Titus Corlatean. El a precizat ca la fel a procedat si Grecia, de unde s-a inspirat, de altfel, in derularea proiectului, iar procedura permite oricarui stat membru UE acest demers.

Grecia a desemnat o firma care a avut capacitate tehnica, facand parte tot din industria de aparare, asa cum este si cazul societatii 'Metrom' si nu a mai apelat la un alt stat pentru a turna moneda euro.

"Am convingerea ca mergem pe un drum bun, lucru pe care il doreste si Banca Nationala si este total deschisa ca moneda euro sa fie produsa la societatea din Brasov", a sustinut Titus Corlatean.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: