UE nu isi poate finanta toate angajamentele, avertizeaza candidatul la postul de comisar pentru buget

Data publicarii: 12-01-2010 | International

UE are resurse prea limitate pentru a-si finanta toate angajamentele, iar aceasta situatie va dura, a avertizat luni polonezul Janusz Lewandowski, candidat la postul de comisar pentru buget, citat de AFP.

Intrebat daca intentioneaza sa se "multumeasca cu un buget mic", asa cum vor statele europene, sau  daca se va alatura Parlamentului pentru a cere un "buget puternic",  Lewandowski a raspuns: "Trebuie sa fim realisti". "Va trebui sa functionam cu resurse limitate si nevoi mai mari, sa ne indreptam mai mult spre Europa cu mai putini bani", a explicat el.

"Mi-ar placea sa avem resurse mai mari, pentru ca provocarile sunt enorme, dar trebuie sa fim pragmatici (...), 75% dintre resursele proprii depind de contributiile statelor, ceea ce explica mentalitatea 'vreau sa imi recuperez banii'", a subliniat el.

"Europa este in criza si este mai usor pentru state sa isi reduca contributia la bugetul comunitar decat la bugetul national", a adaugat el.

Daca va fi confirmat in functie, Lewandoswski s-a declarat dispus sa studieze toate propunerile facute pentru a imbunatati resursele bugetului comunitar, precum taxa pe tranzactii financiare avansata de Franta si Marea Britanie.

Dar s-a declarat convins ca "nu a venit inca momentul pentru un sistem pur fiscal pentru resursele proprii" ale UE.

Comisia urmeaza sa prezinte in curand noi propuneri in acest sens. "Trebuie sa fie fezabile din punct de vedere politic, iar acest lucru depinde de state", a insistat el, parand sa nu isi faca deloc iluzii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: