Afla cand se va imbunatati situatia economica din Romania, in opinia expertilor internationali

Data publicarii: 12-01-2010 | Economie

Indicatorul situatiei economice actuale a stagnat in decembrie, insa indicele asteptarilor analistilor privind economia romaneasca a crescut la 38,7, de la 22 in noiembrie. Cifrele reprezinta raportul dintre raspunsurile cu caracter pozitiv si cele negative, pesimiste, privind chestiunile puse in discutie de ZEW. "Indicele asteptarilor economice pentru Romania a crescut cu 16,7 puncte, la 38,7 puncte. Aceasta este in continuare penultima cifra (inaintea Croatiei - n.r.) dintre rezultatele inregistrate de tarile analizate. Totusi, situatia economica din Romania se va imbunatati in urmatoarele sase luni, potrivit rezultatelor acestui sondaj, care indica perspective mai bune atat pentru economie, cat si pentru leu si bursa", se arata intr-un raport Erste/ZEW care cuprinde rezultatele sondajului.

Cercetarea a fost efectuata de Erste Bank si institutul ZEW, in randul expertilor financiari din Europa Centrala si de Est. Totodata, indicatorul referitor la asteptarile economistilor privind inflatia a crescut la 0,1 in decembrie, de la -13,7 in noiembrie. Si cursul leului este mai bine vazut de analisti, indicatorul urcand de la 2,2 la 18,6, iar Bursa va avea o evolutie buna in urmatoarele sase luni, confom unei cresteri a indicelui de la 10 la 31,6. Pentru Europa Centrala si de Est, indicatorul ZEW al situatiei economice actuale a urcat usor in decembrie, la -47,1, de la -48,1 in noiembrie, dar indicele asteptarilor economice a crescut puternic, de la 30,9 la 52 de puncte.

Sectorul tehnologic are cel mai bun potential de crestere

Tot ieri, un raport al Erste Bank a semnalat ca Romania are cel mai ridicat potential de crestere dintre pietele de actiuni din Europa Centrala si de Est, cu un avans estimat 77% al indicelui BET in acest an, un factor determinant fiind scaderea aversiunii fata de risc. Printre principalele achizitii urmarite in acest an este mentionata preluarea Bancii Transilvania de catre un jucator important, deoarece banca va avea nevoie de sustinerea unui actionar strategic pentru a activa intr-o piata mai competitiva. Turbomecanica este o alta tinta potentiala de achizitie, datorita pozitiei sale ca furnizor pentru jucatorii de top din sector, potrivit Erste. Potrivit analistilor, sectorul tehnologic este considerat in continuare un performer de top, avand cel mai ridicat potential de crestere, de peste 50%.

Totodata, analistii estimeaza ca listarea Fondului Proprietatea, asteptata pentru anul 2011, ale carui active sunt evaluate la trei miliarde de euro, va ridica lichiditatea pietei cu 2 milioane de euro pe sedinta de tranzactionare. "Din punct de vedere economic, pietele din Europa Centrala si de Est vor ramane impartite in doua. Pietele care au atins minimele mai devreme - cum sunt Republica Ceha sau Slovacia - ar trebui sa poata raporta o crestere mai buna in 2010. Romania sau Ungaria, fiind piete ramase in urma in privinta atingerii minimelor, vor ramane in urma si in ceea ce priveste cresterea", au declarat autorii raportului. Cu toate acestea, pietele din Europa Centrala si de Est vor raporta valori mai bune decat zona euro in anul 2010, se apreciaza in raportul citat.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: