Bancile nu mai gatuie closca si leii de aur

Data publicarii: 12-01-2010 | Finante-Banci

Va reusi economia romaneasca, in mod special sectorul privat, sa beneficieze de conjunctura actuala deosebit de favorabila, in care atat cursul euro cat si dobanzile interbancare au inregistrat scaderi consistente?

Din pacate, cel putin din punctul de vedere al unei creditari mai ieftine, sansele companiilor romanesti sunt reduse, atata vreme cat in piata exista cel mai mare cumparator de lei, adica bugetul. Care se imprumuta la costuri mai ridicate cu pana la doua puncte procentuale peste rata de politica monetara a BNR, care este de 7,5%/an. Abia ieri, randamentele la care sunt plasate bonurile de stat au coborat sub spreadul de 2 puncte, la 9,24 - 9,25%.

In privinta cursului de schimb, marii castigatori ar putea fi importatorii, care ar beneficia de un suport neasteptat exact in momentul in care se pregatesc sa achite facturile la marfurile cumparate pentru perioada Sarbatorilor. O apreciere prea puternica a leului ar avea insa un efect neplacut asupra exportatorilor, care vor vedea cum profiturile lor se vor topi cu rapiditate.

De aceea, se pune intrebarea care ar fi cel mai bun curs pentru leu, care ar putea asigura atat putere de cumparare pentru salarii, dar si o crestere a economiei prin stimularea consumului, din pacate implicit a importurilor, dar si a exporturilor, care sa asigure o majorare a intrarilor de valuta in tara, la care ar trebui sa contribuie si investitiile straine, pentru a mentine un echilibru cat mai bun al deficitului de cont.
Un curs in banda 4,1 - 4,15 lei ar asigura, probabil, cel mai bun raport pentru exportatori, care si-ar dori probabil un maxim de 4,3 lei, pentru a fi cat mai rentabili, dupa ce ultimul raport asupra preturilor din industrie indica o crestere a preturilor.

Tot un curs ridicat si-ar dori si investitorii straini, care ar putea sa schimbe valuta la cursuri cat mai ridicate, asa cum se pare ca au facut si doua banci cu filiale locale, se pare ca AlphaBank si Volksbank, care au reprezentat, in opinia dealerilor bancari, unul dintre factorii aprecierii leului, ele intentionand sa isi majoreze capitalul social, pentru a-si putea regla portofoliile si provizionale.

Pentru importatori un curs de 3,8 - 4 lei ar fi cel mai bun, ei putand miza atat pe un euro mai ieftin dar si pe o crestere a puterii de cumparare, prin inmultirea leilor din salarii.

Insa, actuala apreciere a leului nu poate fi pusa doar pe seama reducerii semnificative a aversiunii fata de risc a speculatorilor, generata de posibilitatea plasamentelor tip "carry trade" atat pe dolar, cat si pe yen.

Indatorarea puternica a statului roman, atat pe piata interna cat si pe cea externa, ceea ce a generat o explozie a deficitelor, a impus bancilor si speculatorilor protejarea "Clostii cu puii de aur", acestia luand decizia sa isi reduca semnificativ pozitiile de cumparare de euro, generand astfel scaderea rapida a euro, de la inceputul anului, cu aproape 3%, evolutie similara, dar inversa cu cea din primele zile din ianuarie 2009.

Protejata de cei care au investit in ea, moneda nationala ar putea avea un an mult mai bun decat precedentul. Aceasta este si opinia unui grup de 44 de analisti, chestionati de Reuters, si citati de Mediafax, care vad leul castigand in fata euro in 2010 circa 2%, cursul mediu urmand sa fie de 4,15 lei.

La randul lor, analistii de la eFin.ro cred ca "in lipsa unor riscuri politice insemnate si daca transele de la organismele internationale vor veni conform graficului stabilit, moneda nationala va manifesta o tendinta de apreciere fata de euro in 2010. (...) In varianta optimista, leul ar putea inchide anul 2010 la un curs de 3,8 lei pentru un euro, dupa o apreciere catre nivelul de 4 lei pentru un euro la sfarsitul primului trimestru al anului".

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: