SUA a devenit in 2009 cel mai mare producator de gaze naturale din lume, depasind Rusia

Data publicarii: 13-01-2010 | International

SUA a depasit anul trecut Rusia dupa volumul de gaze naturale extrase, devenind cel mai mare producator mondial, dupa ce au exploatat resurse neconventionale, in timp ce nivelul cererii din Rusia a scazut, fiind afectat de declinul economic, relateaza Bloomberg.

Productia Statelor Unite a crescut cu 3,9% in perioada ianuarie-octombrie, la 519 miliarde metri cubi, potrivit ultimelor date ale Departamentului american al Energiei.

In acelasi timp, productia Rusiei, din care circa patru cincimi provine de la grupul Gazprom, a scazut cu 17% in perioada analizata, la 462 miliarde metri cubi.

"Nivelul redus al intreruperilor provocate de uragane si cresterea semnificativa a productiei in campurile continentale au contribuit la cresterea productiei interne", a anuntat agentia americana pentru informatii privind e nergia (EIA), din Departamentul Energiei.

Rusia a depasit Statele Unite in ceea ce priveste productia de gaze naturale in 2002, cand a extras 539 miliarde metri cubi, fata de productia americana, de 536 miliarde metri cubi.

Rusia, ce detine cele mai mari rezerve din lume si acopera un sfert din piata europeana, a fost cel mai mare producator de gaze naturale in perioada 1986-1996 si din nou in 1999, la un an dupa ce guvernul a depreciat rubla.

EIA a anuntat ca, in intregul an 2009, productia de gaze naturale a crescut probabil cu 3,7%, la 624 miliarde metri cubi. Datele pentru luna noiembrie urmeaza sa fie publicate pe 29 ianuarie.

In acelasi timp, productia Rusiei din intregul an 2009 a scazut cu 12%, la 582 miliarde metri cubi.

Cererea de gaze din Rusia, cel mai mare consumator dupa Statele Unite, s-a comprimat anul trecut, odata cu economia. Premierul Vladimir Putin a declarat pe 30 decembrie ca produsul intern brut a scazut cu 8,5% in 2009, cel mai abrupt declin de la prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991.

Productia industriala a scazut cu circa 11,5%, potrivit datelor furnizate de ministerul rus al Economiei.

NewsIn