Karel De Gucht a primit aviz favorabil pentru functia de comisar al comertului

Data publicarii: 13-01-2010 | Actualitate

Candidatul la functia de comisar european al comertului, belgianul Karel De Gucht, a primit marti un aviz favorabil dupa audierea din Comisia pentru comert a Parlamentului European, relateaza AFP.

Europarlamentarii i-au oferit sustinerea lor de principiu, dar nu a existat o unanimitate.

In cursul reuniunii de evaluare, reprezentantii diferitelor grupuri politice ale Comisiei pentru comert a Parlamentului Europen au ajuns la un acord pentru a anunta ca "majoritatea membrilor ii dau un aviz favorabil" lui De Gucht, a declarat Yannick Jadot, reprezentant al Verzilor.

Insa ecologistii, de exemplu, nu l-au sustinut pe belgian, in special pentru ca acesta a respins introducerea taxei pe emisiile de dioxid de carbon la frontiere. "A intrecut o limita punand sub semnul intrebarii capacitatea comertului de a furniza instrumente de lupta impotriva schimbarii climatice", au apreciat Verzii. In plus, "nu ia in calcul noul context de criza economica, financiara, ecologica si alimentara", a subliniat Jadot.

Viitorul comisar a afisat un stil aproape lipsit de diplomatie marti, criticand China pentru politica sa privind yuanul si reluand declaratii controversate despre Republica Democrata Congo.

De Gucht, fost diplomat belgian, cunoscut pentru stilul sau direct, a apreciat ca "subevaluarea monedei chineze reprezinta o problema majora" si ca este clar ca "este vorba de o politica deliberata a Beijingului".

Europenii se plang in mod regulat de subevaluarea yuanului, care favorizeaza exporturile chineze pe pietele mondiale. De asemenea, ei lanseaza frecvent apeluri catre autoritatile chineze sa permita monedei sa se aprecieze in raport cu dolarul. Dar de obicei evita sa evoce direct caracterul deliberat al acestei subevaluari.

Un alt subiect sensibil l-au reprezentat declaratiile sale controversate privind Republica Democrata Congo (RDC), pe care le-a mentinut. Aceste declaratii au determinat Kinshasa sa il declare persona non grata si au provocat o minicriza diplomatica cu Bruxelles-ul.

In plus, el a spus marti ca se opune instituirii unei taxe CO2 la frontierele Uniunii Europene, masura sustinuta de Franta in scopul protejarii companiilor europene in lipsa unui acord mondial asupra climatului.

Liberalul flamand s-a declarat, in schimb, increzator in posibilitatea incheierii "ciclului Doha", pentru liberalizarea schimburilor mondiale.

NewsIn